Wykonanie
3 szkl
mąki3 szkl
wody250 g
margaryny5
jajekszczypta
soliolej do smażeniaNa
lukier1 szkl
cukru2-3 łyżki
soku z cytrynytrochę
wodyW garnku zagotować
wodę z
margaryną i szczyptą
soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą
mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno
jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej.
Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o
boku około 10 cm, posmarować je
olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a
potem wyciąć - jest chyba szybciej ;).
Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po kilku sekundach usunąć papier - lekko odchodzi). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, Wyjąć, osączyć na bibule.Na koniec po wystudzeniu polukrowaćprzygotować
lukier;
cukier w rondelku zalać
wodą by stal się gęstą masą
cukrową, gotować do
nitki (
syrop który po podniesieniu łyżki tworzy nitkę)zdjąć z ognia dodać
sok z cytryny i ucierać łyżką ..Pod wpływem ucierania i stygnięcia powinna powstać biała masa, szybko smarować a kiedy zastyga podgrzewać na ogniu..