Wykonanie
Składniki :4
jajkaszczypta
soli2 łyżeczki
cukru2 łyżki
mąkiłyżka
soku z cytryny5 łyżek
wody ( może być gazowana)
olejZ
białek jaj i
soli ubijamy pianę, nie musi być tak sztywna jak na
biszkopt. Z
żółtek,
cukru i
soku z cytryny ucieramy puszystą masę (najlepiej blenderem).
Sok z cytryny można pominąć. Wciąż ucierając dodajemy
mąkę a następnie
wodę. Jeśli dodamy
wody gazowanej naleśniki będą bardziej miękkie.Łączymy pianę z
białek i masę z
żółtek. Dodajemy łyżkę
oleju i porządnie mieszamy. Z ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z małą ilością
oleju. Nalewam ciasto wielką łyżką (chochlą do zupy) z jednej strony patelni i przechylając powoli patelnię rozprowadzam ciasto. Przewracam na drugą stronę gdy brzegi ciasta się zarumienią. Przed nalaniem kolejnej porcji ciasto trzeba zamieszać i ewentualnie dolać na patelnię parę kropel
oleju.Z podanej ilości wychodzi 5-6 naleśników lub 10 na małej patelni.Najlepszy do tych naleśników jest słodki farsz (np. z
owoców czy posłodzonego
twarogu). Przy nietolerancji laktozy można robić te nalesniki z
twarogiem lub
jogurtem zamiast
śmietany.Ostatnio często też robię wersję ciasta z
bananami ale to już w kolejnym wpisie.