Wykonanie
Po ponad tygodniowej przerwie spowodowanej pobytem wspaniałych francuskich górach (ale o tym w osobnym
poście) przyszedł czas na kolejne danie. Tym razem czas na słodkości. Gdy nie potrzeba wielu składników, a często zdarza się tak, że te najpotrzebniejsze zawsze znajdzie się w lodówce, a do tego mamy ogromną ochotę na
słodycze, polecam pyszne, łatwe i szybkie babeczki i ciasto murzynek, bo z jednego przepisu zrobiłem 10 babeczek i małą blachę murzynka.Murzynek - Porcja 10 babeczek i mała blacha ciasta
Składniki:1 kostka
margaryny1,5 szk.
mąki1,3 szk.
cukru3
jaja3/4 szk.
wody2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoPrzygotowanie:1.
Margarynę rozpuszczamy w garnku.2. Dolewamy
wody.3. Wsypujemy
cukier.4. Wsypujemy
kakao.5. Wszystko dokładnie mieszamy.6. Z całości odlewamy pół szklanki na polewę, resztę studzimy.
7. Do miseczki wsypujemy
mąkę. (ewentualnie jak ktoś zapomniał jak ja rozpuścić
kakao może dosypać je do
mąki :P)8. Oddzielamy
żółtka od
białek i dodajemy je do
mąki.9. Dodajemy
proszek do pieczenia.10. Z
białek ubijamy sztywną pianę.11. Do miski z
mąką dolewamy ostudzoną wcześniej masę.12. Wszystko dokładnie miksujemy i na koniec dodajemy ubitą pianę i chwilkę mieszamy całość na jednolitą masę.
13. Foremki smarujemy przy pomocy papierka
margaryną, blachę również i posypujemy
bułką tartą.14. Do foremek przekładamy ciasto a resztę wlewamy do blachy.15. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.16. Babeczki są gotowe już po ok 35 minutach, natomiast ciasto po ok 50 minutach.
S M A C Z N E G O !