Wykonanie
Wiem, ze to raczej wiosenne warzywo, ale i teraz mozna dostac swieze jesienne odmiany :)
Dla 4-6 osob:3 peczki
rzodkiewek200 ml
bulionu drobiowego150 ml
smietany kremowki 30%po 2 lyzki
masla i
maki100 g startego
zoltego sera200 g
szynki konserwowejsol,
pieprzRzodkiewki oczyscic, umyc, obciac ogonki i korzenie.
Bulion zagotowac w rondlu, polaczyc ze
smietana. Na patelni rozpuscic
maslo, posypac
maka podsmazyc na rumiono i nastepnie przelozyc do
bulionu. Doprawic do smaku
sola i
pieprzem. Powstaly sos zdajac z ognia, dodac
polowe startego sera i wymieszac.
Szynke pokroic w plsaterki. Zwinac w ruloniki.
Rzodkiewki przekroic na polowki. Sos wlac do naczynia zaroodpornego, wlozyc
rzodkiewki, a nastepnie zwinieta w ruloniki
szynke. Posypac pozostalym
serem. Zapiekac w temperaturze 200°C ok. 20-25 minut.Przepis z: "101 przepisow" Swiata kobiety, tom 56