ßßß
Dla 4-6 osob:3 peczki rzodkiewek200 ml bulionu drobiowego150 ml smietany kremowki 30%po 2 lyzki masla i maki100 g startego zoltego sera200 g szynki konserwowejsol, pieprzRzodkiewki oczyscic, umyc, obciac ogonki i korzenie. Bulion zagotowac w rondlu, polaczyc ze smietana. Na patelni rozpuscic maslo, posypac maka podsmazyc na rumiono i nastepnie przelozyc do bulionu. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Powstaly sos zdajac z ognia, dodac polowe startego sera i wymieszac. Szynke pokroic w plsaterki. Zwinac w ruloniki. Rzodkiewki przekroic na polowki. Sos wlac do naczynia zaroodpornego, wlozyc rzodkiewki, a nastepnie zwinieta w ruloniki szynke. Posypac pozostalym serem. Zapiekac w temperaturze 200°C ok. 20-25 minut.Przepis z: "101 przepisow" Swiata kobiety, tom 56