Wykonanie
Wiedzieliście że liście
rzodkiewki również są jadalne? Już nie muszą lądować w koszu, można z nich zrobić pyszną wiosenną zupę :) Jest smaczna, lekko pikantna, może nieco podobna do szczawiowej... Przy okazji przypominam o konkursie Tchibo i akcji " warzywa w słodyczach :) Przepis z pana Rafała z Artkulinaria z małymi zmianami.2 pęczki
rzodkiewkiok. 900 ml
wywaru warzywnego lub drobiowego (w oryginale 300ml, ale powinno się wlać tyle
bulionu by poziom płynu sięgał górnej granicy liści, nie będzie wtedy problemu z blendowaniem)50 g
porasól,
pieprzśmietana 30% (opcjonalnie)Liście
rzodkiewki odciąć pozostawiając na bulwach ogonki o długości ok 1 cm. Liście zalać zimną
wodą w misce. W małym garnku zagotować
wodę i wrzucić
rzodkiewki (9÷12
rzodkiewek, średnio na osobę 3
rzodkiewk i) z pozostawionymi ogonkami. Gotować 10 minut. W tym czasie się odbarwią. Ugotowane
rzodkiewki zalać zimną
wodą, aby zostały delikatnie chrupkie. Odbarwioną skórkę delikatnie zeskrobać, odciąć ogonek, tak żeby można je było postawić na talerzu.
Wywar z jarzyn doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojonego na kawałki
pora. Gotować 5-10 minut. Liście
rzodkiewek dokładnie opłukać, oderwać zbyt długie ogonki. Włożyć do garnka z
wywarem. Dodać 6-7 (surowych)
rzodkiewek pokrojonych na kawałki. Gotowac kilka minut (5-10), a następnie zmiksować na gładko. Doprawić
solą i
pieprzem. Można zagęścić
śmietaną (na zdjęciu bez zabielenia)Na talerzu układamy ugotowane
rzodkiewki. Wlewamy zupę tak, by
rzodkiewki wystawały.
Smacznego!