ßßß Cookit - przepis na Zupa z liści rzodkiewki

Zupa z liści rzodkiewki

nazwa

Wykonanie

Wiedzieliście że liście rzodkiewki również są jadalne? Już nie muszą lądować w koszu, można z nich zrobić pyszną wiosenną zupę :) Jest smaczna, lekko pikantna, może nieco podobna do szczawiowej... Przy okazji przypominam o konkursie Tchibo i akcji " warzywa w słodyczach :) Przepis z pana Rafała z Artkulinaria z małymi zmianami.
2 pęczki rzodkiewki
ok. 900 ml wywaru warzywnego lub drobiowego (w oryginale 300ml, ale powinno się wlać tyle bulionu by poziom płynu sięgał górnej granicy liści, nie będzie wtedy problemu z blendowaniem)
50 g pora
sól, pieprz
śmietana 30% (opcjonalnie)
Liście rzodkiewki odciąć pozostawiając na bulwach ogonki o długości ok 1 cm. Liście zalać zimną wodą w misce. W małym garnku zagotować wodę i wrzucić rzodkiewki (9÷12 rzodkiewek, średnio na osobę 3 rzodkiewk i) z pozostawionymi ogonkami. Gotować 10 minut. W tym czasie się odbarwią. Ugotowane rzodkiewki zalać zimną wodą, aby zostały delikatnie chrupkie. Odbarwioną skórkę delikatnie zeskrobać, odciąć ogonek, tak żeby można je było postawić na talerzu.
Wywar z jarzyn doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojonego na kawałki pora. Gotować 5-10 minut. Liście rzodkiewek dokładnie opłukać, oderwać zbyt długie ogonki. Włożyć do garnka z wywarem. Dodać 6-7 (surowych) rzodkiewek pokrojonych na kawałki. Gotowac kilka minut (5-10), a następnie zmiksować na gładko. Doprawić solą i pieprzem. Można zagęścić śmietaną (na zdjęciu bez zabielenia)
Na talerzu układamy ugotowane rzodkiewki. Wlewamy zupę tak, by rzodkiewki wystawały.
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2011/05/Zupa-z-lisci-rzodkiewki.html