ßßß

Dla 4 osob:150 g maki1 lyzeczka musztardysol, pieprz100 g sera cheddar100 g masla500 g porow2 jajkaszalwia suszona (1 lyzeczka), lub swieza (8 listkow)100g smietany kremowkiMake wsypac do miski, dodac musztarde i szczypte soli. Dodac posiekane maslo. Palcami rozcierac maslo z maka, az powstana drobne grudki, nastepnie uformowac kule, ewentualnie dodac 1 lyzke wody, zawinac w folie spozywcza i odstawic na 30 minut do lodowki. Pora umyc, osuszyc, posiekac w talarki. Gotowac w osolonej wrzacej wodzie ok 6-8 minut, odcedzic. 4 foremki tartaletkowe o srednicy 12 cm wylozyc papierem do pieczenia. Ciasto podzielic na 4 czesci, rozwalkowac i wylozyc nim foremki, ponakluwac kilkakrotnie widelcem. Podpiec na rumiano w nagrzanym piekarniku przez ok. 10-15 minut (temperatura: 200°C, z termoobiegiem- 175°C). Szalwie umyc i drobno posiekac. Jajka ubic ze smietana, sola i pieprzem, dodac szalwie. Ser pokruszc polowe dodac do porow i wymieszac. Pory poukladac na podpieczonych spodach zalac masa jajeczno-smietanowa. Posypac reszta pokruszonego sera. Piec 25-30 minut.Przepis z: "Laura.Backen". nr 01/2015Przepis dodaje do akcji: