ßßß Cookit - przepis na Tartaletki z porem

Tartaletki z porem

nazwa

Wykonanie

Kolejna zielona poropozycja na poczatek wiosny- zapraszam po porcje witamin i zieleni :)
Dla 4 osob:
150 g maki
1 lyzeczka musztardy
sol, pieprz
100 g sera cheddar
100 g masla
500 g porow
2 jajka
szalwia suszona (1 lyzeczka), lub swieza (8 listkow)
100g smietany kremowki
Make wsypac do miski, dodac musztarde i szczypte soli. Dodac posiekane maslo. Palcami rozcierac maslo z maka, az powstana drobne grudki, nastepnie uformowac kule, ewentualnie dodac 1 lyzke wody, zawinac w folie spozywcza i odstawic na 30 minut do lodowki. Pora umyc, osuszyc, posiekac w talarki. Gotowac w osolonej wrzacej wodzie ok 6-8 minut, odcedzic. 4 foremki tartaletkowe o srednicy 12 cm wylozyc papierem do pieczenia. Ciasto podzielic na 4 czesci, rozwalkowac i wylozyc nim foremki, ponakluwac kilkakrotnie widelcem. Podpiec na rumiano w nagrzanym piekarniku przez ok. 10-15 minut (temperatura: 200°C, z termoobiegiem- 175°C). Szalwie umyc i drobno posiekac. Jajka ubic ze smietana, sola i pieprzem, dodac szalwie. Ser pokruszc polowe dodac do porow i wymieszac. Pory poukladac na podpieczonych spodach zalac masa jajeczno-smietanowa. Posypac reszta pokruszonego sera. Piec 25-30 minut.
Przepis z: "Laura.Backen". nr 01/2015
Przepis dodaje do akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/03/Tartraletki-z-porem.html