Wykonanie
Kolejna zielona poropozycja na poczatek wiosny- zapraszam po porcje witamin i zieleni :)
Dla 4 osob:150 g
maki1 lyzeczka
musztardysol,
pieprz100 g
sera cheddar100 g
masla500 g porow2
jajkaszalwia suszona (1 lyzeczka), lub swieza (8 listkow)100g
smietany kremowkiMake wsypac do miski, dodac
musztarde i szczypte
soli. Dodac posiekane
maslo. Palcami rozcierac
maslo z
maka, az powstana drobne grudki, nastepnie uformowac kule, ewentualnie dodac 1 lyzke
wody, zawinac w folie spozywcza i odstawic na 30 minut do lodowki.
Pora umyc, osuszyc, posiekac w talarki. Gotowac w osolonej wrzacej wodzie ok 6-8 minut, odcedzic. 4 foremki tartaletkowe o srednicy 12 cm wylozyc papierem do pieczenia. Ciasto podzielic na 4 czesci, rozwalkowac i wylozyc nim foremki, ponakluwac kilkakrotnie widelcem. Podpiec na rumiano w nagrzanym piekarniku przez ok. 10-15 minut (temperatura: 200°C, z termoobiegiem- 175°C).
Szalwie umyc i drobno posiekac.
Jajka ubic ze
smietana,
sola i
pieprzem, dodac
szalwie.
Ser pokruszc
polowe dodac do porow i wymieszac.
Pory poukladac na podpieczonych spodach zalac masa jajeczno-smietanowa. Posypac reszta pokruszonego
sera. Piec 25-30 minut.Przepis z: "Laura.Backen". nr 01/2015Przepis dodaje do akcji: