ßßß
Dla 4 osob:700 g gotowanych ziemniakow utluczonych lub przepuszczonych przez praske250 g pokrojonego na drobno bekonu150 g tartej bulki100 g masla100 g startego drobno parmezanu2 jajka6 lyzek maki tortowejolej do smazeniasol, pieprzNa patelni rozgrzac lyzke oleju. Usmazyc bekon, az bedzie zlocistobrazowy i chrupiacy, przelozyc na papier kuchenny, aby pozybyc sie nadmiaru tluszczu. Na patelni roztopic maslo, dodac 3 lyzki maki tortowej i usmazyc mieszajac na zlocisto. Dolozyc ziemniaki i wymieszac. Zdjac z palnika, wsypac parmezan i bekon. Ponownie wymieszac i doprawic do smaku pieprzem i sola. Odstawic, aby masa wystygla. Z masy formowac kulki wielkosci malych pomidorkow. Kazda kulke obtoczyc w pozostalej mace, nastepnie zanurzyc w roztrzepnaych jajkach, a na koniec obtoczyc w bulce tartej. Smazyc na zlotobrozowo na rozgrzanym oleju ok. 5-6 minut.Przepis z: "Dobre Rady" nr 2/2013