ßßß Cookit - przepis na Kruchy placek z nadzieniem z brokulow i pieczarek

Kruchy placek z nadzieniem z brokulow i pieczarek

nazwa

Wykonanie

Czemu nie poimprowizowac i nie zrobic kruchego ciasta z pikantnym nadzieniem?
Na blache o srednicy 26 cm (dla 6ciu osob):
250 g maki
6 jajek
sol, pieprz
120 g masla
500 g brokulow
2 cebule
250 g pieczarek
400 g szynki gotowanej
2 lyzki oleju
350 ml mleka
Make, jedno jajko, maslo, ok. 1 lyzeczke soli oraz 2 lyzki zimnej wody zagniesc na kruche ciasto (gdyby bylo zbyt suche dodac jeszcze nieco wody). Zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na conajmniej godzine. Brokuly oczyscic, podzielic na rozyczki i zblanszowac w osolonej, wrzacej wodzie przez ok. 4 minuty, odcedzic na sicie. Cebule obrac i drobno posiekac. Pieczarki oczyscic i pokroic na cwiartki. Szynke pokroic na gruba kostke. Na rozgrzanym oleju podsmazyc cebule i szynke, dodac pieczarki i smazyc przez chwile. Wystudzic. Ciasto rozwalkowac na omaczonym blacie, wylozyc do wysmarowanej maslem foremki, wyciagajac na brzegach formy. Ponakluwac widelcem. 5 jajek ubic z mlekiem mikserem, doddac pieprz i sol do smaku. Wymieszac. Brokuly wymieszac z nadzieniem pieczarkowym, wylozyc na przygotowany kruchy spod. Zalac masa mleczno- jajeczna. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 175°C) ok. 45 minut.
Przepis z: "Luara. Backen im Frühling" nr 01/2013
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/07/Kruchy-placek-z-nadzieniem-z-brokulow-i-pieczarek.html