Wykonanie
Czemu nie poimprowizowac i nie zrobic kruchego ciasta z pikantnym nadzieniem?
Na blache o srednicy 26 cm (dla 6ciu osob):250 g
maki6
jajeksol,
pieprz120 g
masla500 g brokulow2
cebule250 g
pieczarek400 g
szynki gotowanej2 lyzki
oleju350 ml
mlekaMake, jedno
jajko,
maslo, ok. 1 lyzeczke
soli oraz 2 lyzki zimnej
wody zagniesc na kruche ciasto (gdyby bylo zbyt suche dodac jeszcze nieco
wody). Zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na conajmniej godzine.
Brokuly oczyscic, podzielic na rozyczki i zblanszowac w osolonej, wrzacej wodzie przez ok. 4 minuty, odcedzic na sicie.
Cebule obrac i drobno posiekac.
Pieczarki oczyscic i pokroic na cwiartki.
Szynke pokroic na gruba kostke. Na rozgrzanym
oleju podsmazyc
cebule i
szynke, dodac
pieczarki i smazyc przez chwile. Wystudzic. Ciasto rozwalkowac na omaczonym blacie, wylozyc do wysmarowanej
maslem foremki, wyciagajac na brzegach formy. Ponakluwac widelcem. 5
jajek ubic z
mlekiem mikserem, doddac
pieprz i sol do smaku. Wymieszac.
Brokuly wymieszac z nadzieniem
pieczarkowym, wylozyc na przygotowany kruchy
spod. Zalac masa
mleczno- jajeczna. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 175°C) ok. 45 minut.Przepis z: "Luara. Backen im Frühling" nr 01/2013