Wykonanie
Ciasto nalesnikowe jest naprawde uniwersalne! To, co wyglada jak palcuszki, to wieprzowe
poledwiczki w
ciescie! Mniam :)
Dla 4 osob:1 spora poledwiczka wieprzowa2-3 zabki
czosnku1 szklanka
maki1/2 szklanki
mleka1
jajkoolej do smazeniasol,
pieprzPoledwiczke umyc, osuszyc i pokroic w plastry, rozklepac delikatnie reka.
Czosnek przecisnac przez praske lub drobno posiekac. Rozetrzec w misce ze szczypta
soli i 3-4 lyzkami
oleju oraz
pieprzem. Posmarowac marynata kotleciki i odstawic do lodowki na 30 minut.
Make zmiksowac z
jajkiem i
mlekiem, ciasto osolic do smaku. Odstawic na kilkanascie minut, aby zgestnialo. Na patelni rozgrzac
olej. Kotleciki zanurzac w
ciescie i smazyc na zloty kolor na rozgrzanym
oleju.Przepis z "101 przepisow Swiata Kobiety" Tom 36