ßßß
składniki:350 g łososia400 g ziemniakówolej rzepakowysól, pieprz1 łyżka mąki1 małe jajkocytrynanatka pietruszkido podania:sałatka z białej kapusty:marchewbiała kapustaoliwa z oliweksok z cytrynynatka pietruszkijabłkoporKotleciki: Ziemniaki obieramy ze skóry i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy woda będzie się już gotować, nakładamy na garnek durszlak, w którym układamy łososia, którego wcześniej solimy i pieprzymy. Gotujemy około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Ziemniaki odcedzamy i tłuczemy na gładkie puree za pomocą tłuczka lub można też widelcem i zostawiamy do ostygnięcia. Łososia rozdrabniamy i również czekamy, aż wystygnie. Następnie do jednej miski wrzucamy łososia, ziemniaki, jajko, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i formujemy kotleciki. Kotleciki obtaczamy lekko w mące i smażymy na brązowo na patelni, na której rozgrzaliśmy wcześniej olej.Sałatka: Biała kapustę szatkujemy, solimy i odstawić na 20 minut, żeby zmiękła. Marchew, jabłko ścieramy na tarce, a pora kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki ze sobą łączymy i skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, a na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy dokładnie.Kotleciki podajemy z sałatką, cząstką cytryny i posypane natką pietruszki.




