ßßß
Składniki (8 kotlecików)500g filetów z łososia bez skóry600g ziemniakówNatkaSól, pieprzOliwaŁyżka mąki + trochę do oprószeniaJajkoCytrynaPrzygotowanieW dużym garnku zagotuj osoloną wodę.Obierz ziemniaki u pokrój na kawałki.Natrzyj filety oliwą oraz szczyptą soli i pieprzu.Wrzuć ziemniaki do garnka i zagotuj.Wrzuć rybę do durszlaka, przykryj folią i umieść na garnku z gotującymi się ziemniakami.Zmniejsz ogień i gotuj 12-15 minut, aż ziemniaki i ryba będą gotowe.Wyjmij rybę z durszlaka, odcedź ziemniaki, a następnie wrzuć z powrotem do garnka i zostaw do odparowania.Posiekaj drobno listki pietruszki.Rozgnieć ziemniaki, rozdrobnij łososia, zostaw do ostygnięcia.Ziemniaki i łososia przełóż do miski, dodaj łyżkę mąki, jajko, natkę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu.Zetrzyj drobno skórkę z cytryny, następnie wszystko dobrze wymieszaj i ugnieć.Oprósz mąką czysty blat lub stolnicę. Z masy delikatnie uformuj kotleciki o grubości 2cm, oprószając przy tym mąką.Jeśli chcesz je zamrozić – ułóż je na oprószonym mąką talerzu, owiń go folią samoprzylegającą i włóż do zamrażarki.Jeśli nie mrozisz kotlecików – włóż je do lodówki na godzinę przed rozpoczęciem smażenia.Postaw dużą patelnię na średnim ogniu i wlej sporo oliwy.Na rozgrzanej patelni smaż kotleciki po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i złociste.Doskonale smakują z marchewką z groszkiem .Smacznego!