Wykonanie
Jesień to czas wielu wspaniałych produktów które najświeższe dostępne są tylko w tę
porę roku.Do jednych z moich ulubionych należą
kasztany, które w ostatnich latach są coraz bardziej dostępne w różnych sklepach czy na targach. Kiedy widzę i czuje zapach upieczonych
kasztanówto czuje już nadciągającą jesień. Ale nie pełną smutku i przygnębienia, ale przepełnioną wspaniałymi zapachami warzyw,
owoców czy
grzybów.
Kasztany w połączeniu z takimi składnikami jak
imbir czy
kardamon nadają zupie charakterystyczny jesienny charakter i działają rozgrzewająco, dlatego jest to idealne danie na zbliżające się chłodne dni .Składniki:- 500 g
kasztanów jadalnych- ugotowany kawałek
selera,
pietruszka oraz
marchewka-
bulion warzywny-
cebula- mały kawałek
imbiru- pół szklanki
jogurtu greckiego lub
mleka kokosowego- 3 łyżki
oliwy z oliwek- szczypta
kardamonu-
sól-
pieprzPrzygotowanie:
Kasztany myjemy i nacinamy w kształcie krzyżyka. Gotujemy przez około 10 minut, po czym odcedzamy, zalewamy zimną
wodą, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Seler,
pietruszkę,
marchewkę,
imbir oraz
cebulę kroimy drobno w kostkę.Garnek z grubym dnem stawiamy na ogniu i wlewamy
oliwę. Kiedy
oliwa będzie już rozgrzana dodajemy drobno pokrojoną
cebulę i smażymy co jakiś czas mieszając by się nie przypaliła. Następnie dodajemy
imbir oraz
seler,
marchewkę i
pietruszkę oraz
kasztany i przez około 2-3 minuty smażymy łącząc ze sobą składniki. Po tym czasie wlewamy
bulion (tyle by zakrył wszystkie składniki).Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut po czym dodajemy
jogurt lub
mleko i mieszamy. Na koniec przyprawiamy
kardamonem,
solą i
pieprzem według uznania.
