ßßß
Składniki:3 małe cukinie10 dag sera żółtego15 dag marchewki1 cebula2 ząbki czosnku1,3 szklanki oleju50 dag mięsa mielonego30 dag pieczarek200 ml soku pomidorowo-warzywnego3 łyżki koncentratu pomidorowego3/4 szklanki bulionu warzywnegosólpieprzsłodka paprykaoreganozioła prowansalskieSos beszamelowy:8 dag masła8 dag mąki1 litr mlekasólpieprzutarta gałka muszkatułowaDrobno posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, startą marchewkę, pokrojone pieczarki podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone, sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Na koniec dodajemy przyprawy ziołowe.W rondlu roztapiamy masło, oprószamy mąką i mieszamy drewnianą łyżką. Chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy rondek z ognia, wlewamy zimne mleko i ponownie na małym ogniu mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Cały czas mieszając (beszamel łatwo się przypala) gotujemy sos, aż zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku.Cukinię kroimy w cienkie w plastry - wzdłuż.Do formy wysmarowanej tłuszczem wlewamy trochę beszamelu i układamy na przemian: cukinię, sos mięsny, beszamel, ser - do wyczerpnia składników.Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180-200 stopni.Smacznego!