ßßß Cookit - przepis na Risotto z pieczarkami i serem gorgonzola.

Risotto z pieczarkami i serem gorgonzola.

nazwa

Wykonanie

O oto drugie, obiecane risotto. Risotto, którym przekonałam mojego męża do tej wspaniałej włoskiej potrawy. Ma wspaniały grzybowy smak. Jeśli lubicie możecie dodatkowo posypać je siekanymi orzechami włoskimi.
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i smażymy aż się zeszkli.
Wrzucamy ryż. Lekko podsmażamy.
Dolewamy wino i czekamy aż delikatnie odparuje.
Dolewamy stopniowo bulion np. po 3/4 szklanki.
Ryż będzie go chłonął.
Gdy ryż wpije jedną porcję bulionu, dolewamy kolejną.
Kiedy ryż nie będzie już chłonął bulionu, dodajemy masła.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plastry.
Wrzucamy na patelnię z oliwą.
Dodajemy sól i pieprz.
Podsmażamy aż lekko zbrązowieją.
Dodajemy do risotto razem z pokruszoną gorgonzolą oraz zwykłym serem.
Dokładnie mieszamy i podajemy gorące.
Źródło:http://madfork.blogspot.com/2013/08/risotto-z-pieczarkami-i-serem-gorgonzola.html