Wykonanie
O oto drugie, obiecane risotto. Risotto, którym przekonałam mojego
męża do tej wspaniałej włoskiej potrawy. Ma wspaniały
grzybowy smak. Jeśli lubicie możecie dodatkowo posypać je siekanymi
orzechami włoskimi.
Przygotowanie:Na rozgrzaną
oliwę wrzucamy drobno pokrojoną
cebulkę i smażymy aż się zeszkli.Wrzucamy
ryż. Lekko podsmażamy.Dolewamy
wino i czekamy aż delikatnie odparuje.Dolewamy stopniowo
bulion np. po 3/4 szklanki.
Ryż będzie go chłonął.Gdy
ryż wpije jedną porcję
bulionu, dolewamy kolejną.Kiedy
ryż nie będzie już chłonął
bulionu, dodajemy
masła.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plastry.Wrzucamy na patelnię z
oliwą.Dodajemy
sól i
pieprz.Podsmażamy aż lekko zbrązowieją.Dodajemy do risotto razem z pokruszoną gorgonzolą oraz zwykłym
serem.Dokładnie mieszamy i podajemy gorące.