ßßß Cookit - przepis na Risotto z kurkami i serem bursztyn

Risotto z kurkami i serem bursztyn

nazwa

Wykonanie

Jak są kurki, to musi być i risotto. Aksamitne, maślane z nutą dojrzałego sera - tym razem bursztyn. Uwielbiam kurki, uwielbiam risotto i uwielbiam ser. I choć risotto uchodzi za pracochłonne danie, wymaga tylko 30 minut w kuchni i jest potrawą jednogarnkową, więc warto poświęcić mu tę chwilę.
Składniki:
100 g ryżu arborio
500 ml bulionu warzywnego
100 ml białego wina
300 g kurek
50 g sera bursztyn
pieprz
2 łyżki masła
1 mała cebula
Przepis:
- Jedną łyżkę masła rozpuszczamy na patelni. Pokrojoną cebulę wkładamy na roztopione masło. Lekko solimy i czekamy aż się zeszkli. Następnie wsypujemy ryż i czekamy aż będzie przezroczysty.
- Kolejno wlewamy na patelnię wino i czekamy, aż odparuje. Kiedy to nastąpi dolewamy 1 chochlkę bulionu. Czekamy aż się wchłonie. Dolewamy kolejną, ponownie czekamy i tak do momentu, kiedy skończy nam się płyn.
- Na osobnej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła. Wyczyszczone kurki przesmażamy wraz z odrobiną soli i pieprzu. Przesmażone kurki dodajemy do ryżu, a patelnię deglasujemy odrobiną bulionu i wlewamy do risotto. Kiedy ryż wchłonie cały płyn i będzie gotowy, wyłączamy gaz i dokładamy starty na drobnych oczkach ser bursztyn. Dokładnie mieszamy i podajemy na gorąco. Doprawiamy czarnym pieprzem.
Smacznego :)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2015/08/risotto-z-kurkami-i-serem-bursztyn.html