Wykonanie
Jak są
kurki, to musi być i risotto. Aksamitne, maślane z nutą dojrzałego
sera - tym razem
bursztyn. Uwielbiam
kurki, uwielbiam risotto i uwielbiam
ser. I choć risotto uchodzi za pracochłonne danie, wymaga tylko 30 minut w kuchni i jest potrawą jednogarnkową, więc warto poświęcić mu tę chwilę.
Składniki:100 g
ryżu arborio500 ml
bulionu warzywnego100 ml
białego wina300 g
kurek50 g
sera bursztynpieprz2 łyżki
masła1 mała
cebulaPrzepis:- Jedną łyżkę
masła rozpuszczamy na patelni. Pokrojoną
cebulę wkładamy na roztopione
masło. Lekko solimy i czekamy aż się zeszkli. Następnie wsypujemy
ryż i czekamy aż będzie przezroczysty.- Kolejno wlewamy na patelnię
wino i czekamy, aż odparuje. Kiedy to nastąpi dolewamy 1 chochlkę
bulionu. Czekamy aż się wchłonie. Dolewamy kolejną, ponownie czekamy i tak do momentu, kiedy skończy nam się płyn.- Na osobnej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę
masła. Wyczyszczone
kurki przesmażamy wraz z odrobiną
soli i
pieprzu. Przesmażone
kurki dodajemy do
ryżu, a patelnię deglasujemy odrobiną
bulionu i wlewamy do risotto. Kiedy
ryż wchłonie cały płyn i będzie gotowy, wyłączamy gaz i dokładamy starty na drobnych oczkach
ser bursztyn. Dokładnie mieszamy i podajemy na gorąco. Doprawiamy
czarnym pieprzem.Smacznego :)