ßßß Cookit - przepis na Przekąski w sam raz na weekendowe spotkania ze znajomymi

Przekąski w sam raz na weekendowe spotkania ze znajomymi

nazwa

Wykonanie

Weekend to czas i okazja do spotkań ze znajomymi.
Dlatego mamy dla Was propozycję przystawek, które na pewno będą smakowały gościom, a wyglądem też przykują oko.
Wszystkie przekąski zaserwowałyśmy w zastawie do przystawek ze sklepu Kuchnia i Ty .
SZYBKA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM
SKŁADNIKI:
1 puszka tuńczyka w zalewie
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
1,5 woreczka ryżu
3 łyżki majonezu
Wszystkie składniki mieszamy z 3 łyżkami majonezu, doprawiamy solą i pieprzem i voila! Szybko nie?
SMACZNY KWARTET
DOMOWE NACHOS
SKŁADNIKI:
1 opakowanie placków tortilli
1 opakowanie granulowanego czosnku
szczypta papryki chilli w proszku
sól
oliwa z oliwek
Placki kroimy na mniejsze kwadraciki/trójkąty (kształt według uznania). Smarujemy oliwą z oliwek i przyprawiamy czosnkiem, solą, papryką. Można użyć dowolnych przypraw.
Układamy nachosy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
Pieczemy aż się zarumienią.
CEBULAKI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
500 g mąki
3 jajka
40 g drożdży
250 g margaryny
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
sól
SKŁADNIKI NA FARSZ:
4 duże cebule
1 łyżka słodkiej papryki
olej do smażenia
sól
WYKONANIE:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie zeszklić na rozgrzanym oleju. Przyprawić solą i papryką.
Drożdże na ciasto połączyć z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawić na 5- 10 minut. Następnie dodać mąkę, 2 jajka i margarynę. Posolić (ciasto musi mieć smak) i wyrobić zwarte ciasto. Rozwałkować płat o grubości ok. 0,5 cm i wykrawać niewielkie kwadraciki. Na każdym układać cebulowy farsz, po czym zwijać tworząc kształt sakiewki lub koperty. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec na złoto w temp. 180 stopni C.
FRANCUSKIE ŚLIMACZKI
SKŁADNIKI:
2 opakowania ciasta francuskiego
1 przecier pomidorowy
przypraw według uznania
WYKONANIE:
Ciasto francuskie smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy ulubionymi przyprawami. My ślimaczki doprawiłyśmy solą, pieprzem, chilli, curry, kurkumą i czosnkiem.
Ciasto kroimy na wąskie paski (2-3 cm),a następnie całość na pół. Rolujemy ślimaki i układamy je na blasze. Smarujemy jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 min. Pieczemy na złoty kolor.
KORECZKI DO WÓDECZKI
SKŁADNIKI:
pół chleba
700 g kiełbasy
słoik ogórków
musztarda
majonez
przecier pomidorowy
WYKONANIE:
Koreczki wykonujemy krojąc chleb w kostkę, a kiełbaskę i ogórki w plasterki, po czym nabijamy na wykałaczkę wszystkie składniki.
Podajemy z kabanosami, musztardą i sosem z majonezu i przecieru pomidorowego.
ROLLSY Z TORTOLLI
SKŁADNIKI:
1 opakowanie placków tortilli
sałata
szynka
ser żółty
papryka
ogórek zielony
majonez
WYKONANIE:
Placki tortilli smarujemy cienko majonezem, a następnie układamy wszystkie składniki. Nie można przesadzi, ponieważ tortillę musimy dobrze zwinąć. W naszych rollsach znalazły się 2 listki sałaty, 2 plasterki cienko krojonej szynki, 2 plasterki sera żółtego i po cienkim pasku papryki i ogórka. Po zrolowaniu tortilli wbijamy w nią wykałaczki co 3-4 cm i kroimy na mniejsze kawałki. Wykałaczki wbijamy przed krojeniem, więc rollsy nie będą się rozpadać:) Pyszne!
Smacznego weekendu!
Źródło:http://tanitalerz.blogspot.com/2014/02/przekaski-w-sam-raz-na-weekendowe.html