ßßß
SZYBKA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEMSKŁADNIKI:1 puszka tuńczyka w zalewie1 puszka kukurydzy1 puszka fasoli czerwonej1,5 woreczka ryżu3 łyżki majonezuWszystkie składniki mieszamy z 3 łyżkami majonezu, doprawiamy solą i pieprzem i voila! Szybko nie?
SMACZNY KWARTET
DOMOWE NACHOSSKŁADNIKI:1 opakowanie placków tortilli1 opakowanie granulowanego czosnkuszczypta papryki chilli w proszkusóloliwa z oliwekPlacki kroimy na mniejsze kwadraciki/trójkąty (kształt według uznania). Smarujemy oliwą z oliwek i przyprawiamy czosnkiem, solą, papryką. Można użyć dowolnych przypraw.Układamy nachosy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.Pieczemy aż się zarumienią.
CEBULAKISKŁADNIKI NA CIASTO:500 g mąki3 jajka40 g drożdży250 g margaryny1/2 szklanki mleka1 łyżeczka cukrusólSKŁADNIKI NA FARSZ:4 duże cebule1 łyżka słodkiej paprykiolej do smażeniasólWYKONANIE:Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie zeszklić na rozgrzanym oleju. Przyprawić solą i papryką.Drożdże na ciasto połączyć z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawić na 5- 10 minut. Następnie dodać mąkę, 2 jajka i margarynę. Posolić (ciasto musi mieć smak) i wyrobić zwarte ciasto. Rozwałkować płat o grubości ok. 0,5 cm i wykrawać niewielkie kwadraciki. Na każdym układać cebulowy farsz, po czym zwijać tworząc kształt sakiewki lub koperty. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec na złoto w temp. 180 stopni C.
FRANCUSKIE ŚLIMACZKISKŁADNIKI:2 opakowania ciasta francuskiego1 przecier pomidorowyprzypraw według uznaniaWYKONANIE:Ciasto francuskie smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy ulubionymi przyprawami. My ślimaczki doprawiłyśmy solą, pieprzem, chilli, curry, kurkumą i czosnkiem.Ciasto kroimy na wąskie paski (2-3 cm),a następnie całość na pół. Rolujemy ślimaki i układamy je na blasze. Smarujemy jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 min. Pieczemy na złoty kolor.
KORECZKI DO WÓDECZKISKŁADNIKI:pół chleba700 g kiełbasysłoik ogórkówmusztardamajonezprzecier pomidorowyWYKONANIE:Koreczki wykonujemy krojąc chleb w kostkę, a kiełbaskę i ogórki w plasterki, po czym nabijamy na wykałaczkę wszystkie składniki.Podajemy z kabanosami, musztardą i sosem z majonezu i przecieru pomidorowego.




ROLLSY Z TORTOLLISKŁADNIKI:1 opakowanie placków tortillisałataszynkaser żółtypaprykaogórek zielonymajonezWYKONANIE:Placki tortilli smarujemy cienko majonezem, a następnie układamy wszystkie składniki. Nie można przesadzi, ponieważ tortillę musimy dobrze zwinąć. W naszych rollsach znalazły się 2 listki sałaty, 2 plasterki cienko krojonej szynki, 2 plasterki sera żółtego i po cienkim pasku papryki i ogórka. Po zrolowaniu tortilli wbijamy w nią wykałaczki co 3-4 cm i kroimy na mniejsze kawałki. Wykałaczki wbijamy przed krojeniem, więc rollsy nie będą się rozpadać:) Pyszne!

Smacznego weekendu!