Wykonanie
Weekend to czas i okazja do spotkań ze znajomymi.Dlatego mamy dla Was propozycję przystawek, które na pewno będą smakowały gościom, a wyglądem też przykują oko.Wszystkie przekąski zaserwowałyśmy w zastawie do przystawek ze sklepu Kuchnia i Ty .
SZYBKA
SAŁATKA Z
TUŃCZYKIEMSKŁADNIKI:1 puszka
tuńczyka w zalewie1 puszka
kukurydzy1 puszka
fasoli czerwonej1,5 woreczka
ryżu3 łyżki
majonezuWszystkie składniki mieszamy z 3 łyżkami
majonezu, doprawiamy
solą i
pieprzem i voila! Szybko nie?
SMACZNY KWARTET
DOMOWE NACHOSSKŁADNIKI:1 opakowanie placków tortilli1 opakowanie granulowanego
czosnkuszczypta
papryki chilli w proszku
sóloliwa z oliwekPlacki kroimy na mniejsze kwadraciki/trójkąty (kształt według uznania). Smarujemy
oliwą z oliwek i przyprawiamy
czosnkiem,
solą,
papryką. Można użyć dowolnych przypraw.Układamy nachosy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.Pieczemy aż się zarumienią.
CEBULAKISKŁADNIKI NA CIASTO:500 g
mąki3
jajka40 g
drożdży250 g
margaryny1/2 szklanki
mleka1 łyżeczka
cukrusólSKŁADNIKI NA FARSZ:4 duże
cebule1 łyżka
słodkiej paprykiolej do smażenia
sólWYKONANIE:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie zeszklić na rozgrzanym
oleju. Przyprawić
solą i
papryką.
Drożdże na ciasto połączyć z ciepłym
mlekiem i
cukrem, odstawić na 5- 10 minut. Następnie dodać
mąkę, 2
jajka i
margarynę. Posolić (ciasto musi
mieć smak) i wyrobić zwarte ciasto. Rozwałkować płat o grubości ok. 0,5 cm i wykrawać niewielkie kwadraciki. Na każdym układać
cebulowy farsz, po czym zwijać tworząc kształt sakiewki lub koperty. Posmarować rozkłóconym
jajkiem. Piec na złoto w temp. 180 stopni C.
FRANCUSKIE ŚLIMACZKISKŁADNIKI:2 opakowania
ciasta francuskiego1
przecier pomidorowyprzypraw według uznaniaWYKONANIE:
Ciasto francuskie smarujemy
przecierem pomidorowym i posypujemy ulubionymi
przyprawami. My ślimaczki doprawiłyśmy
solą,
pieprzem,
chilli,
curry,
kurkumą i
czosnkiem.Ciasto kroimy na wąskie paski (2-3 cm),a następnie całość na pół. Rolujemy
ślimaki i układamy je na blasze. Smarujemy
jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 min. Pieczemy na złoty kolor.
KORECZKI DO WÓDECZKISKŁADNIKI:pół
chleba700 g
kiełbasysłoik
ogórkówmusztardamajonezprzecier pomidorowyWYKONANIE:Koreczki wykonujemy krojąc
chleb w kostkę, a
kiełbaskę i
ogórki w plasterki, po czym nabijamy na wykałaczkę wszystkie składniki.Podajemy z
kabanosami,
musztardą i sosem z
majonezu i
przecieru pomidorowego.
ROLLSY Z TORTOLLISKŁADNIKI:1 opakowanie placków tortilli
sałataszynkaser żółtypaprykaogórek zielony
majonezWYKONANIE:Placki tortilli smarujemy cienko
majonezem, a następnie układamy wszystkie składniki. Nie można przesadzi, ponieważ tortillę musimy dobrze zwinąć. W naszych rollsach znalazły się 2 listki
sałaty, 2 plasterki cienko krojonej
szynki, 2 plasterki
sera żółtego i po cienkim pasku
papryki i
ogórka. Po zrolowaniu tortilli wbijamy w nią wykałaczki co 3-4 cm i kroimy na mniejsze kawałki. Wykałaczki wbijamy przed krojeniem, więc rollsy nie będą się rozpadać:) Pyszne!
Smacznego weekendu!