ßßß Cookit - przepis na Donuty z ciecierzycy.

Donuty z ciecierzycy.

nazwa

Wykonanie

Pączkowe szaleństwo trwa w najlepsze ;-)
Migdałowo - morelowe donuty z ciecierzycy podane z malinami, musem z poziomek i jogurtem naturalnym
/przepis autorski/
/1 porcja/
150 g ugotowanej ciecierzycy
35 g mąki z pszenicy durum
10 g sproszkowanego korzenia maca (można zastąpić mąką)
szczypta soli
pół banana
jajko
1/3 łyżeczki sody
ewentualnie mleko do rozrzedzenia masy
łyżka konfitury morelowej
kilka pokruszonych migdałów
Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksować w blenderze na gładką masę, która powinna być puszysta i gęstsza niż na naleśniki.
W razie potrzeby dodać mleka.
Następnie wmieszać pokruszone migdały.
Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonych foremek.
Piec około 7 minut w specjalnym wypiekaczu do donutów.
Uwaga: donuty są gotowe, gdy się przyrumienią.
Wyjąć i podawać od razu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2015/08/donuty-z-ciecierzycy.html