Wykonanie
Coś pysznego! Soczysta polędwiczka z plasterkiem
boczku w pikantnej musztardzie i ziołach. Do tego pyszna
sałatka z
brokułów i
ryż jaśminowy z dodatkiem czerwonych ziaren firmy SONKO .
Ryż jaśminowy z czerwonym to niezwykłe połączenie smaku i aromatu. Delikatny słodki smak
ryżu jaśminowego idealnie komponuje się z
orzechową nutą
ryżu czerwonego charakterystyczną dla pełnoziarnistego
ryżu brązowego. Ten wyjątkowy, oryginalny smak podkreślony jest subtelnym aromatem przypominającym zapach kwiatów jaśminowych. Doskonała kompozycja białych i smukłych ziaren
ryżu jaśminowego z długimi, czerwonymi ziarnami stanowi nie tylko estetyczny dodatek do wykwintnych potraw, ale także wzbogaca posiłek o dodatkowe walory smakowe.Składniki (4 porcje):szaszłyki500 g polędwiczek wieprzowych12 plastrów
wędzonego boczkukilka gałązek
rozmarynu2 małe
cukinie2 łyżki
musztardy chrzanowej lub innej ostrej2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprzponadto2
torebki ryżu jaśminowego z czerwonym RISANA
bulion warzywno-mięsnyszybka
sałatka z
brokułówPrzygotowujemy szaszłyki.
Polędwiczki wieprzowe myjemy, osuszamy i kroimy na grube plastry. Kawałki delikatnie rozbijamy ręką. Każdy z plastrów solimy i posypujemy
pieprzem, a następnie smarujemy
musztardą.Na każdym kawałku
polędwicy kładziemy po krótkiej gałązce
rozmarynu, a następnie całość owijamy plastrami
boczku. Tak przygotowane kawałki
mięsa nabijamy naprzemiennie z plastrami
cukinii na długie wykałaczki. Szaszłyki polewamy
oliwą, owijamy najpierw papierem do pieczenia, a następnie grubą folią aluminiową i grillujemy na małym ogniu około 20-30 minut.Przygotowujemy
ryż.Najpierw gotujemy
bulion warzywno-mięsny (możemy ugotować więcej, część odlać do
ryżu, a na pozostałym ugotować zupę). W gorącym
bulionie zanurzamy woreczki
ryżu. Gotujemy je pod przykryciem około 20 minut. W zależności od preferowanej konsystencji
ryżu czas gotowania można wydłużyć lub skrócić. Wyjmujemy woreczki, odsączamy, rozrywamy wzdłuż drobnej perforacji i wysypujemy
ryż na talerze.
Przepis powstał we współpracy z firmą SONKO .