Wykonanie
Cześć =)
Polędwiczki wieprzowe są niewielkie i delikatne, stąd czas ich pieczenia jest dość krótki, około 40 minut, a dla tych, co lubią
polędwiczki jeszcze nieco krwiste - 30 minut. Z dodatkiem dowolnych warzyw, upieczonych w tej samej brytfance, stanowią pomysł na szybki i prosty posiłek. Dziś przedstawiamy
polędwiczki pieczone w smakach śródziemnomorskich, w marynacie
czosnkowo-rozmarynowej i z kolorowymi warzywami pachnącymi latem:
cukinią,
pomidorem i
oliwkami. Tak upieczone
polędwiczki możemy spożyć z dowolnymi dodatkami, jak np.
ryż,
kuskus, surówka na bazie
sałaty. A jeśli cokolwiek z
mięsa zostanie, upieczone
polędwiczki stanowią świetny dodatek do kanapek i sałatek oraz zdrowszą alternatywę dla sklepowych
wędlin =)
Potrzebne będą (na ok. 6 porcji):- 2
polędwiczki wieprzowe, każda ok. 500g- 2 czubate łyżki
musztardy Dijon- 2 łyżki poszatkowanego świeżego
rozmarynu, lub 1 łyżka suchego- 4 ząbki
czosnku rozdrobnione w prasce- 1 łyżeczka świeżo zmielonego
pieprzu- 2 długie, cienkie plastry
wędzonego boczku, długości prawie polędwiczek (lub więcej krótszych plastrow)- 1 średnia
cukinia pokrojona w grubsze półksiężyce- kilka
pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki- kila czarnych
oliwek, np. greckich Kalamata, przekrojonych na połowki- 1-2 łyżki
oliwy z oliwek-
sól i
pieprzSposób wykonania:1)
Polędwiczki myjemy i układamy w naczyniu żaroodpornym, w którym będą się piekły.2)
Musztardę,
rozmaryn,
czosnek i
pieprz mieszamy w miseczce, po czym rozsmarowujemy dokładnie po całej powierzchni polędwiczek, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 1-2 godziny, a najlepiej na noc.3)
Cukinię,
pomidorki i
oliwki mieszamy w misce z
oliwa,
solą i
pieprzem.4) Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C.5) Do naczynia z polędwiczkami wykładamy warzywa.
6) Na wierzch polędwiczek układamy plastry
boczku (powinny być nie grubsze, niż 1 mm).7) Pieczemy ok. 40 minut. Ostatnie 5 minut pod górną grzałką piekarnika.
Smacznego =)Agnieszka