Wykonanie
Cukinia zawładnęła moim smakiem. Dzisiaj
sałatka, którą możemy podawać na ciepło jak i na zimno. Jest lekka, lecz pożywna, dla mnie w sam raz na przekąskę.
Składniki:(na 3 porcje)3 garście
ryżu2 małe
marchewki1/2
cukiniiszczypta
soli do posolenia
cukinii1 łyżeczka
soli do posolenia
wody w której będziemy gotować
ryż1 płaska łyżeczka
pieprzu1 łyżka
oliwyWykonanie:
Cukinie kroimy wzdłuż w cienkie paski.Układać na talerzu solimy i odstawiamy na ok 15 minut.
Ryż płuczemy, gotujemy w osolonym wrzątku al dente.Gotujemy
marchewki do miękkości, następnie kroimy w słupki.Rozgrzewamy
oliwę na patelni grillowej (może być zwykła)
Cukinie grillujemy/smażymy z obu stron na rumiano.Ugotowany
ryż przelewamy zimną
wodą.
Sałatkę możemy podać na dwa sposoby, na talerzu, lub tak jak ja w szklankach - whiskaczówki.Podane na talerzu -
ryż mieszamy z
marchewką, a na wierzchu układamy fantazyjnie plastry
cukinii, doprawiamy
pieprzem.Jeśli w szklankach - na dno wsypujemy
ryż, zwijamy
cukinie w krążki, do nich wkładamy słupki
marchwi. Na wykałaczki nabijamy po plasterku
cukinii do szklanki, doprawiamy
pieprzem - podajemy.