Wykonanie

Jeśli zastanawiacie się co wyjdzie z połączenia
marchewki i
ananasa, to ja właśnie odpowiadam - bardzo smaczny i zdrowy deser dla małych i dużych. Można przygotować go w zakręcanym słoiczku i spakować do szkoły, pracy, czy na piknik. Sprawdzi się również na każdej imprezie rodzinnej, zwłaszcza pięknie udekorowany kwiatami z
ananasa.Składniki (4 porcje):
marchewkowe ciasteczka "earthquake"35 g
masła o temperaturze pokojowej2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
kardamonu1
jajko2 łyżki startych MARWITEK1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
mąki pszennejcukier puder1/2 łyżeczki
kardamonuponadto1 butelka ŚWIEŻEGO
SOKU ANANASOWEGO firmy MARWIT1
galaretka cytrynowa1/2 szklanki gorącej
wody1/2
ananasa (na mus) + 1/2
ananasa (na kwiaty)1 szklanka gęstego
jogurtu naturalnegoPieczemy
ciasteczka marchewkowo-
kardamonowe.Do miski wsypujemy
cukier i
kardamon. Dodajemy miękkie
masło i całość rozcieramy za pomocą miksera. Dokładamy
jajko i starte
marchewki (
marchewki powinny być starte na miazgę, nie na wiórki, więc najlepiej zetrzeć je na tarce do
ziemniaków). Miksujemy masę. Następnie stopniowo wsypujemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Ponownie całość miksujemy.Odstawiamy ciasto na noc do lodówki, bo musi być bardzo twarde.Następnego dnia nabieramy ciasto łyżeczką i tworzymy małe kuleczki - nieco mniejsze od
orzecha włoskiego. Wszystko robimy bardzo szybko, inaczej ciasto rozpłynie się po blaszce. Najłatwiej formuje się kuleczki lekko zwilżonymi dłońmi, więc co jakiś czas warto zanurzyć je w zimnej wodzie. Każdą kuleczkę obtaczamy w cukrze pudrze wymieszanym z
kardamonem (tuż przed ułożeniem na blaszce). Pieczemy
ciastka 12 minut w temperaturze 165*C. Gotowe, przestudzone kruszymy i umieszczamy na dnie słoiczków lub szklanek.Przygotowujemy pozostałe warstwy.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy ją do lekkiego stężenia. Następnie dolewamy do niej
sok ananasowy. Całość schładzamy w lodówce około 30 minut.Połówkę
ananasa obieramy. Usuwamy twardy środek, a czysty miąższ miksujemy za pomocą blendera na gładki mus.Na
ciastka w słoiczku wykładamy
jogurt naturalny (2-3 łyżki). Polewamy go (ściętą prawie całkowicie)
galaretką. Następnie wylewamy mus z
ananasa i pozostałą
galaretkę. Deser schładzamy w lodówce.Możemy go udekorować kwiatami z
ananasa.
Ananasa obieramy ze skóry. Za pomocą łyżeczki wydłubujemy wszystkie
sęki i oczka.Miąższ
ananasa kroimy
ostrym nożem na bardzo cieniutkie plasterki (im cieńsze, tym lepsze, gdyż szybciej się wysuszą). Plastry układamy na ręczniku kuchennym, by pozbyć się nadmiaru wilgoci.Następnie przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku nagrzanym do 130*C przez około 40 minut. Co jakiś czas plasterki przewracamy, by wysuszyły się równomiernie z obu stron.Pod sam koniec przekładamy kawałki podsuszonego
ananasa do foremki na muffiny, by nadać im kształt kwiatów. Wkładamy blaszkę do piekarnika na kolejne 20 minut. Kontrolujemy cały czas temperaturę, by kwiatki się nie przypiekły zbyt mocno.



Przepis zgłaszam do konkursu "Twój zdrowy lunchbox z Marwit".