Dostałam kiedyś od znajomego paczuszkę kasztanów jadalnych (znajomi wiedzą, że nic nie cieszy mnie bardziej, niż jadalne prezenty). Długo zastanawiałam się nad deserem, który przygotuję z ich wykorzystaniem. Padło na niezbyt słodki torcik na biszkopcie z kasztanami, przełożony galaretką z kawałkami jabłek. Do tego krem czekoladowo-kasztanowy.Składniki:biszkopt6 jajek1 szklanka cukru kryształu3/4 szklanki mąki pszennej typ 4503 łyżki wiórków z kasztanów jadalnych1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniagalaretka jabłkowa8 dużych jabłeksok i zest z jednej cytryny2 łyżki cukru2 galaretki agrestowe250 ml wodyponcz cytrynowy1/2 szklanki wody1 łyżka cukrusok z 1 cytryny5 łyżek spirytusukrem1 serekmascarpone1 szklanka śmietany 30%1 czekolada mleczna2 łyżki zmielonych kasztanów jadalnychPieczemy biszkoptowe blaty.Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy żółtka i cukier. Masę ubijamy dość długo - musi być gęsta i puszysta. Następnie wsypujemy stopniowo przesianą z proszkiem do pieczeniamąkę pszenną (ja dodaję mąkę w trzech porcjach) i starte kasztany jadalne (najlepiej na tarce do orzechów). Delikatnie miksujemy ciasto. Wylewamy masę na formę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Pieczemy biszkopt w temperaturze 180*C około 30-40 minut. Zostawiamy go w skręconym piekarniku, by wystygł całkowicie. Gotowe ciasto kroimy wzdłuż na dwa blaty.Przygotowujemy poncz.W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier. Do lekko przestudzonego syropu dodajemy spirytus i sok z cytryny. Gotowym ponczem nasączamy blaty biszkoptowe.Przygotowujemy warstwę owocową.Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w grubą kostkę. Owoce umieszczamy w rondelku o grubym dnie. Dodajemy do nich sok i skórkę z cytryny. Mieszamy je, by nie ściemniały. Wsypujemy cukier i cały czas mieszając prażymy jabłka około 10 minut. Ściągamy naczynie z ognia.Jedną galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody. Wlewamy ją do jabłek. Do owoców wsypujemy drugą galaretkę i mieszamy do czasu, aż nie rozpuści się całkowicie. Całość odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Owoce wykładamy na biszkoptowy blat. Przykrywamy je drugim biszkoptem.Przygotowujemy krem.Śmietanę podgrzewamy. Czekoladę kruszymy i zalewamy gorącą śmietanką. Mieszamy ją do czasu, aż się nie rozpuści. Mus odstawiamy do wystudzenia (najlepiej na 2 godziny do lodówki). Krem czekoladowy ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy serekmascarpone. Łączymy składniki. Gotowym kremem dekorujemy ciasto i odstawiamy je do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Ja dodatkowo otoczyłam ciasto groszkami czekoladowymi.