Wykonanie
Już jestem, wróciłam i natychmiast wracam do przepisów.A byłam bardzo daleko, bo aż w Oklahomie.To nie była moja pierwsza wizyta w Stanach Zjednoczonych, ale w tej części USA jeszcze nie byłam. Oklahoma to niezwykły stan, miasteczka tam jakby zatrzymane w czasie, piękne, klimatyczne, ludzie szczerzy i bezpretensjonalni. Jednak Oklahoma to dla mnie przede wszystkim świat Indian Czirokezów, Cherokee Nation, to ich stolica Tahlequah, i też historia, która jest żywa i obecna na każdym roku. Dużo czasu spędziłam z Indianami, bardzo się polubiliśmy i myślę, że
mogę powiedzieć, jesteśmy przyjaciółmi. Zamierzam w najbliższym czasie napisać więcej o mojej podróży i wrażeniach, więcej o Indianach i ich obyczajach, także kulinarnych.A dzisiaj przepis jesienny, łatwy i w miarę szybki, a przede wszystkim zdrowy, po prostu
papryka faszerowana. Farsz zrobiłam z włoskiego naturalnego
ryżu razowego,
mięsa wołowego,
cebuli i mnóstwa przypraw. Ten przepis otwiera cykl przepisów zdrowych, sezonowych i opartych na produktach regionalnych.
Papryka faszerowana zawsze się sprawdza i zawsze na czasie.
Składniki:3 duże dojrzałe
papryki czerwone1 kubek
ryżu razowego150g
mielonego mięsa wołowego1 duża
cebula pokrojona w drobną kosteczkę3 - 4 łyżki
startego sera długodojrzewajacego Szafir - albo innego w miarę twardego wyrazistego w smaku
sól1 łyżeczka
pieprzu czarnego1 łyżeczka
papryki ostrej2 łyżeczki
kolendry mielonej1/2 łyżeczki
cynamonuoliwa z oliweknatka pietruszki do dekoracji
Jak zrobiłam:1. Kubek
ryżu wypłukałam na sicie. Wsypałam do garnka i zalałam 2 i 1/2 kubka zimnej
wody. Dodałam 1- 2 łyżeczki
soli. Zagotowałam całość, zmniejszyłam ogień i gotowałam pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie wyłączyłam ogień i zostawiłam pod przykryciem przez 10 minut. Teraz już
ryż jest gotowy do przygotowania farszu.2. Na patelni rozgrzałam
oliwę i usmażyłam
cebulę na złoty kolor. Dodałam mieloną
wołowinę, podsmażyłam rozdrabniając widelcem. Doprawiłam
solą i
pieprzem.3. Wymieszałam
ryż z podsmażonym
mięsem i
cebulą. Doprawiłam wszystkimi
przyprawami,
papryką ostrą,
pieprzem,
kolendrą mieloną,
cynamonem i jeszcze raz
solą.4.
Papryki przekroiłam na pół, usunęłam gniazda nasienne z każdej połówki, napełniłam je farszem ubijając farsz dość mocno. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym
oliwą, piekłam przez około 40 minut w 180'C, aż
papryki zmiękły a skórki lekko popękały. Żeby
ryż nie wysychał,
papryki przykryłam z wierzchu folią aluminiową.Przed podaniem posypałam
startym serem i posiekaną
natką pietruszki.