Wykonanie
Tradycyjne tureckie danie
śniadaniowe, które potrafi sprawić, że dzień zaczyna się naprawdę smakowicie. Połączenie
papryki,
pomidorów i
jajka jest przepyszne i sycące, a w dodatku pełne witamin.
Składniki4
jajkaCzerwona paprykaŚrednia biała
cebula4 średnie
pomidory lub puszka siekanych
pomidorów z puszkiZąbek
czosnku2 łyżki
oliwyOregano,
ostra papryka,
czarny pieprz,
sólSzczypiorek lub
natka pietruszki do posypaniaSposób przygotowaniaNa rozgrzanej
oliwę szklimy posiekaną w piórka
cebule oraz drobno posiekany
czosnek. Dodajemy pokrojoną w paski
paprykę i smażymy kilka minut.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i siekamy w kostkę. Dodajemy do
papryki i
cebuli. Doprawiamy
ostra papryką,
oregano, świeżo mielonym
pieprzem i
solą i redukujemy nieco płyn. Robimy w warzywach cztery wgłębienia i do każdego wbijamy
jajko. Czekamy aż
jajka się zetną i doprawiamy
solą i
czarnym pieprzem. Posypujemy posiekanym
szczypiorkiem.