Wykonanie
G-E-N-I-A-L-N-E! Takie są dzisiejsze kotleciki. Polecam je wszystkim fanom
kalafiora! Są niezwykle smaczne, aromatyczne, łatwe w przygotowaniu, a do tego bezglutenowe i wegańskie, więc każdy może ich spróbować!
Przepis (8 kotlecików):1/2
kalafiora3 (małe)
ziemniaki1/2
cebuli2 ząbki
czosnku3 łyżki
mąki kukurydzianej1 łyżka nasion chia Bio2 łyżki wrzątkuszczypta
pieprzu czarnegoszczypta
pieprzu białego1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
ostrej papryki1 łyżeczka
ziół prowansalskich+
olej kokosowy do smażenia
Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę.
Kalafiora podzielić na różyczki. Gotować razem, aż zmiękną (około 15 minut od zagotowania). Ugotowane
ziemniaki i
kalafiora, odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Ziarenka chia wsypać do kubeczka, zalać wrzątkiem, odstawić.
Cebulę drobno poszatkować.
Czosnek sprasować. Gdy
ziemniaki i
kalafior ostygną, zblendować na gładką masę. Dodać ziarenka chia,
mąkę,
cebulę,
czosnek oraz
przyprawy. Dokładnie wymieszać. Na patelnii rozgrzać
olej kokosowy. Z masy na kotleciki formować kulki, delikatnie je spłaszczać i smażyć z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowe kotleciki przełożyć na talerz.