Wykonanie
Na pierwszy rzut oka takie połączenie składników może wydawać się
dziwne i ciężko jest wyobrazić sobie smak tej pasty. Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis to od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Zrobiłam go kompletnie na oko przy okazji dużej imprezy i wszystkim tak smakowało, że wiedziałam, że muszę go powtórzyć i wstawić tu dla Was.
Jabłka usmażone z
cebulą i
majerankiem, zmiksowane z
białą fasolą tworzą coś a'la "smalczyk" a
kasza gryczana usmażona z pikantnymi
przyprawami może tu udawać skwarki. I tak powstaje coś w rodzaju roślinnego smalczyku. Taka wersja na pewno jest dużo zdrowsza, mniej kaloryczna ale równie smaczna. Zachęcam Was do spróbowania.Składniki:2 puszki
białej fasoli1
jabłko1
cebulaząbek
czosnku2 łyżki
oleju4 łyżki
kaszy gryczanej prażonej
słodka paprykaszczypta
chilli1/2 łyżeczki
czosnku granulowanego2 łyżeczki
majerankusólpieprzJabłka i
cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Fasolę odsączyć i wypłukać.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżkę
oleju. Wrzucić
jabłka,
czosnek i
cebulę, trochę posolić, przyprawić
majerankiem i pierzem, podsmażyć. Odstawić do przestudzenia a następnie wymieszać z
fasolą i rozdrobnić na mus. Pozostały
olej rozgrzać na patelni na której smażyły się
jabłka. Wrzucić
kaszę, przyprawić słodką i
ostrą papryką,
czosnkiem i
pieprzem. Smażyć chwilę a następnie wystudzić i wymieszać z pastą
fasolową. Podawać jako dodatek do
pieczywa.
inspiracja-Pani Mucha