Wykonanie
Kolejna propozycja na grilla. Skrzydełka z
kurczaka z grilla w delikatnej marynacie, w której czujemy zapach
papryki,
curry i
cebuli.Skrzydełka przygotowane z tego przepisu są soczyste, mięciutkie i delikatnie, lecz aromatycznie przyprawione. Mimo dodatku
chili, nie są ostre.
Składniki marynaty:2 czubate łyżeczki
papryki słodkiej1 czubata łyżeczka
currypłaska łyżeczka
chilipół czubatej łyżeczki
majerankupół płaskiej łyżeczki
solipół czubatej łyżeczki
pieprzu1 bulionowa kostka warzywna1
cebula starta na tarce
olejPonadto:10 skrzydełekWykonanie:Skrzydełka czyścimy i myjemy.Składniki marynaty umieszczamy w misce.
Oleju dodajemy tyle, aby marynata była gęsta, lecz płynna i całość mieszamy.Skrzydełka wkładamy do miski, polewamy marynatą i dokładnie wszystko mieszamy. Marynata musi dokładnie pokryć skrzydełka.Tak przygotowane skrzydełka z
kurczaka wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Ja takie dania staram się przygotowywać dzień przed grillowaniem.Skrzydełka grillujemy na tacce. Grillujemy je 30 minut - po 15 minut z każdej strony.Smacznego :)