Wykonanie
Tym razem grill dla osób lubiących dania lekko pikantne. Pałki z
kurczaka z grilla w lekko pikantnej marynacie, z nutką
czosnku i
cebuli.
Składniki marynaty:2 czubate łyżeczki
papryki słodkiej1,5 łyżeczki
chiliczubata łyżeczka
majerankupół czubatej łyżeczki
lubczykupół czubatej łyżeczki
pieprzupół płaskiej łyżeczki
solipół płaskiej łyżeczki
curry1 bulionowa kostka warzywna4 przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnkumała
cebula pokrojona w drobną kosteczkę
olejPonadto:8 - 10 pałek z
kurczakaWykonanie:Pałki czyścimy, myjemy i wkładamy do zamykanego naczynia.Składniki marynaty mieszamy w misce.
Oleju dajemy tyle, aby marynata była gęsta, lecz nie sucha. Musi się łatwo po
mięsie rozprowadzać.Na pałki wykładamy marynatę i dokładnie wszystko mieszamy, tak, aby pałki były całe nią pokryte.Tak przygotowane pałki z
kurczaka wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej jest przygotować takie
mięso dzień przed grillowaniem i po kilku godzinach przełożyć pałki w pojemniku. Te, które były w pojemniku na górze, niech teraz będą na dole. Marynata ścieka z
mięsa i pałki będące na dole są bardziej aromatyczne :)Pałki z
kurczaka grillujemy na tacce 40 minut - po 20 minut z każdej strony.Gdy rozłożymy
mięso na grillu, marynatę, która została w misce, rozkładamy równomiernie na wierzchu pałek. Ponieważ marynata jest dość gęsta, z
mięsa grillowanego już w zasadzie nie ścieka. Wycieknie z niej tylko nadmiar
oleju.Smacznego :)