Wykonanie
Ostatnio po powrocie do domu czekała na mnie niespodzianka- urządzenie do robienia domowej
wody gazowanej SodaStream. W upalne dni taki sprzęt jest nieoceniony bo w każdej chwili w dosłownie kilka sekund możemy sobie wytworzyć
wodę gazowaną z taką ilością bąbelków, na jaką mamy ochotę. To taka nowsza i bardziej elegancka wersja popularnych kiedyś syfonów. Z jego pomocą przygotowałam cudownie orzeźwiający
napój z
arbuza z wiśniowymi kostkami
lodu,
cytrusami i
miętą.Składniki:kawałek
arbuzapół
cytrynypół
pomarańczykilka listków
mięty1/2 szklanki
soku wiśniowego1 szklanka
wody gazowanej
Sok wiśniowy przelać do foremek na
lód i zamrozić. Miąższ
arbuza oddzielić od skórki i usunąć pestki. Zmiksować.
Cytrynę i
pomarańczę wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Pokroić na cząstki.
Na dnie szklanek ułożyć kostki
lodu,
owoce i liście
mięty. Zalać do połowy musem z
arbuza, dopełnić
wodą gazowaną.Sodastream to urządzenie do produkcji domowej
wody gazowanej. Jest bardzo proste w obsłudze,
nabój z dwutlenkiem węgla wystarcza na 60 litrów
wody. Wystarczy nacisnąć trzy
razy przycisk i możemy się cieszyć orzeźwiającą
wodą z bąbelkami. Oczywiście stopień jej gazowania zależy od naszego upodobania- im więcej
razy naciskamy tym więcej bąbelków będzie
mieć woda. Napowietrzamy tylko czystą
wodę, którą później możemy wzbogacić
syropami smakowymi. Producent oferuje je w wielu wariantach
smakowych.Urządzenie to jest wysokie ale nie zajmuje w kuchni wiele miejsca, ma nowoczesny design i jest dostępne w kilku kolorach. Butelka dołączona do niego ma korek, więc
wodę możemy zabrać ze sobą wszędzie bez konieczności przelewania jej.Taki ekpres do
wody gazowanej możecie kupić tutaj: klikNa stronie dostępne sa też
naboje i
syropy smakowe.Myślę, że warto
mieć taki sprzęt w swojej kuchni, zwłaszcza latem.