ßßß Cookit - przepis na arbuzada i współpraca z SodaStream

arbuzada i współpraca z SodaStream

nazwa

Wykonanie

Ostatnio po powrocie do domu czekała na mnie niespodzianka- urządzenie do robienia domowej wody gazowanej SodaStream. W upalne dni taki sprzęt jest nieoceniony bo w każdej chwili w dosłownie kilka sekund możemy sobie wytworzyć wodę gazowaną z taką ilością bąbelków, na jaką mamy ochotę. To taka nowsza i bardziej elegancka wersja popularnych kiedyś syfonów. Z jego pomocą przygotowałam cudownie orzeźwiający napój z arbuza z wiśniowymi kostkami lodu, cytrusami i miętą.
Składniki:
kawałek arbuza
pół cytryny
pół pomarańczy
kilka listków mięty
1/2 szklanki soku wiśniowego
1 szklanka wody gazowanej
Sok wiśniowy przelać do foremek na lód i zamrozić. Miąższ arbuza oddzielić od skórki i usunąć pestki. Zmiksować. Cytrynę i pomarańczę wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Pokroić na cząstki.
Na dnie szklanek ułożyć kostki lodu, owoce i liście mięty. Zalać do połowy musem z arbuza, dopełnić wodą gazowaną.
Sodastream to urządzenie do produkcji domowej wody gazowanej. Jest bardzo proste w obsłudze, nabój z dwutlenkiem węgla wystarcza na 60 litrów wody. Wystarczy nacisnąć trzy razy przycisk i możemy się cieszyć orzeźwiającą wodą z bąbelkami. Oczywiście stopień jej gazowania zależy od naszego upodobania- im więcej razy naciskamy tym więcej bąbelków będzie mieć woda. Napowietrzamy tylko czystą wodę, którą później możemy wzbogacić syropami smakowymi. Producent oferuje je w wielu wariantach smakowych.
Urządzenie to jest wysokie ale nie zajmuje w kuchni wiele miejsca, ma nowoczesny design i jest dostępne w kilku kolorach. Butelka dołączona do niego ma korek, więc wodę możemy zabrać ze sobą wszędzie bez konieczności przelewania jej.
Taki ekpres do wody gazowanej możecie kupić tutaj: klik
Na stronie dostępne sa też naboje i syropy smakowe.
Myślę, że warto mieć taki sprzęt w swojej kuchni, zwłaszcza latem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/08/arbuzada-i-wspopraca-z-sodastream.html