ßßß
Potrzebujemy :1 reklamówkę liści i łodyg mięty ( im więcej ,tym bardziej aromatyczny syrop otrzymamy ) 5 l wody z kranu 40 dg kwasku cytrynowego ( 2 małe opakowania ) 5 kg cukru
Opłukana i oczyszczoną z niechcianych gospodarzy miętę wkładamy do gara . W osobnym garnku zagotowujemy wodę z kwaskiem cytrynowym i gorąca zalewamy miętę , dociskamy ja tak żeby zanurzyła się całkowicie i szczelnie przykrywamy pokrywką . Odstawiamy w chłodne miejsce na 48 godziny, mieszając co jakiś czas ( raz dziennie ) . Po tym czasie całość zlewamy przez gazę i wyciskamy miętę ( także przez gazę lub ściereczkę lnianą ,żeby odfiltrować wszelkie paprochy ) . Odciśniętą miętę wyrzucamy , a pozyskany aromatyczny wywar zagotowujemy dodając w trakcie gotowania, cały cukier i mieszając ,żeby dobrze się rozpuścił . Wlewamy na gorąco do wyparzonych słoików . W celu dłuższego przechowywania można , po ostygnięciu następnego dnia pasteryzować je ponownie przez 10 minut . Syrop jest doskonały , jeśli dodacie mniej kwasku będzie bardziej miętowy , my lubimy ten cytrynowy lekki posmak w tle … 😉