ßßß
... nie ma jak domowy syrop truskawkowy z orzeźwiającą nutką mięty. Zdjęcie wykonane zaraz po wlaniu do słoiczka - jeszcze gorący...Składniki: (na około 450 ml syropu)2 szklanki truskawek (ciasto włożonych, małych truskawek)3/4 szklanki wody1 gałązka świeżej mięty1 szklanka cukru1/2 dużej cytrynyPrzygotowanie:Do garnka wsypujemy umyte, pozbawione zielonych części truskawki. Zalewamy je wodą i gotujemy około 10-15 minut, na mniejszym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Odstawiamy na 10 minut, następnie przecedzamy przez gęste sitko. Truskawki ostrożnie dociskamy, by otrzymać więcej soku (uważajmy, aby zrobić to delikatnie, by nasz syrop nie był mętny).Następnie przelewamy nasz sok do garnka, dodajemy cukier oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Gotujemy, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia cukru i lekkiego zgęstnienia syropu.Syrop przelewamy do słoiczków. Słoiczki można zawekować, jeśli chcemy przechować nasz truskawkowo-miętowy syrop przez dłuższy czas (wówczas proponuję zwiększyć ilość składników).Ja przelałam mój syrop do jednego większego i jednego mniejszego słoiczka, wstawiłam do lodówki. U nas syrop truskawkowy postał zaledwie 2 dni, tak nam smakował.Smacznego