ßßß Cookit - przepis na Napój arbuzowy

Napój arbuzowy

nazwa

Wykonanie

Niemal z każdego sklepu można przytaszczyć do domu ogromne kule, wypełnione słodkim, różowym miąższem. Sezon na arbuza w pełni! Jednak zawsze zjadam tylko kilka kawałków i kiedy nie mam już siły na więcej, staram się go w jakiś sposób przetworzyć. Najprostszym rozwiązaniem jest przepyszny i orzeźwiający napój arbuzowy. :)
Składniki:
około 1 kg miąższu z arbuza (waga bez skórek)
300 ml wody niegazowanej
2 łyżki stołowe miodu rzepakowego
sok z połowy cytryny
kilka listków mięty
Przygotowanie:
Mocno schłodzonego arbuza obieramy ze skórek, pozbawiamy pestek i kroimy w dużą kostkę. Umieszczamy go w kielichu blendera razem z wodą, miodem, miętą i sokiem z cytryny. Dokładnie miksujemy. Gotowy napój przecedzamy przez sito, aby oddzielić resztki miąższu i ewentualne pestki, których nie zdołaliśmy wcześniej usunąć. Przed podaniem napój schładzamy w lodówce przez około godzinę. Podajemy w szklankach z kawałkami arbuza, plasterkami cytryny lub kostkami lodu. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/08/napoj-arbuzowy.html