Wykonanie
Niemal z każdego sklepu można przytaszczyć do domu ogromne kule, wypełnione słodkim, różowym miąższem. Sezon na
arbuza w pełni! Jednak zawsze zjadam tylko kilka kawałków i kiedy nie mam już siły na więcej, staram się go w jakiś sposób przetworzyć. Najprostszym rozwiązaniem jest przepyszny i orzeźwiający
napój arbuzowy. :)
Składniki:około 1 kg miąższu z
arbuza (waga bez skórek)300 ml
wody niegazowanej2 łyżki stołowe
miodu rzepakowegosok z połowy
cytrynykilka listków
miętyPrzygotowanie:Mocno schłodzonego
arbuza obieramy ze skórek, pozbawiamy pestek i kroimy w dużą kostkę. Umieszczamy go w kielichu blendera razem z
wodą,
miodem,
miętą i
sokiem z cytryny. Dokładnie miksujemy. Gotowy
napój przecedzamy przez sito, aby oddzielić resztki miąższu i ewentualne pestki, których nie zdołaliśmy wcześniej usunąć. Przed podaniem
napój schładzamy w lodówce przez około godzinę. Podajemy w szklankach z kawałkami
arbuza, plasterkami
cytryny lub kostkami
lodu. Smacznego!