Wykonanie
Nareszcie przyszło dłuuugo wyczekiwane słońce. I od razu dało się we znaki. Upał i skwar sprzyjają kąpielom w jeziorach, ale i piciu lemoniady. Tą tradycyjną czasami zastępują lemoniadą
truskawkową. Szczególnie wtedy, gdy
truskawkowy sezon w pełni i wystarczy zejść z tarasu, by cieszyć się czerwoną
słodyczą. Wymaga niewiele więcej pracy, za to efekt piorunujący. Lemoniada truskawkowa znajduje swoich wielbicieli zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci.Składniki:1 litr
wody1
cytryna500 g
truskawek1 łyżka
mioduświeża
miętaPrzepis:-
Truskawki dokładnie myjemy, obieramy i miksujemy na gładką masę. Przecieramy przez sitko.-
Cytrynę kroimy na pół. Z jednej połowy wyciskamy sok, drugą kroimy na plasterki.- W wodzie rozpuszczamy
miód.- Do dzbanka wlewamy sok z
truskawek,
sok z cytryny oraz
wodę. Dokładamy świeże gałązki
mięty oraz plasterki
cytryny. Dokładamy kostki
lodu i gotowe.Smacznego orzeźwienia :)