Wykonanie
Moje
truskawkowe uwielbienie trwa w najlepsze! Nie
mogę przejść obojętnie obok stoiska z
truskawkami, wiem że tak krótko dane nam jest cieszyć się ich smakiem, więc korzystam ile się da. W pracy wcinam
truskawy z
serkiem wiejskim na drugie śniadanie, plus
woda z
truskawkami a w domu jak nie koktajl to jako dodatek do śniadania czy lekki deser z
truskawkami w roli głównej rzecz jasna 😉
Nadchodzi dość gorący wakacyjny czas, małą zapowiedź mieliśmy już w ostatni weekend kiedy to na termometrach pojawiło się ponad 30°C! A jak wiadomo w takie dni wszelkie
napoje chłodzące są na wagę złota. Tradycyjną lemoniadę zna chyba każdy, gasi pragnienie idealnie ale czasem ma się ochotę na małą odmianę. A co gdyby tak jej smak zamienić na
truskawkowy, co Wy na to?
Składniki:
Truskawki ok 0,5 kg
Cytryna 2 sztuki
MiódWoda ok 1litr
MiętaSposób przygotowania:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i wrzucamy
owoce do blendera. Dodajemy sok z dwóch
cytryn, 2 łyżki
miodu i miksujemy na mus. Otrzymany mus przelewamy na sitko i przecieramy tak aby jak najwięcej pestek z
truskawek pozostało na sitku. Oczywiście jeśli nie przeszkadzają Wam
truskawkowe pestki można pominąć etap przecierania na sitku. Oczyszczony
mus owocowy przelewamy do dzbanka, dodajemy 1-1,5 litra
wody i dobrze chłodzimy. Na koniec dodajemy listki
mięty, kilka kostek
lodu i w pełni relaksujemy się z przepyszną lemoniadą
truskawkową w dłoni.
Lemoniada truskawkowa idealna na upalne dni! A do tego kolejny sposób na wykorzystanie
truskawek, których sezon w pełni! Pamiętajcie, że
truskawki to bogactwo witamin, mikro i makroelementów a do tego mają tak niewiele kalorii! Po więcej informacji dlaczego warto jeść
truskawki i wykorzystać sezon w pełni zapraszam do wpisu, który pojawił się już na blogu. Ja chwytam butelkę lemoniady w dłoń i w
drogę. Od dziś zaczynam urlop! Jeśli internet dopisze spodziewajcie się małego Chorwackiego spamu na insta i facebooku .
Do usłyszenia!SmakUla.Podziel się...