Wykonanie
Nareszcie przyszło lato. Czekałam z wielką niecierpliwością i nie
mogę się nacieszyć słońcem i ciepłymi wieczorami.A co pić przy 30sto stopniowym upale? A może by tak lemoniadę z
arbuzem i
truskawkami, z dodatkiem świeżej mięty?Długo zastanawiałam się nad nazwą, bo określenie lemoniada jest raczej zarezerwowane dla
napojów z przewagą
soku cytrynowego. Jednak nie
mogę powiedzieć, że jest to arbuzada, bo smakiem dominującym są
truskawki. A
truskawkada nie brzmi najlepiej ;)Domowa lemoniada
Składniki na dwie szklankigruby plaster
arbuzaokoło 200g
truskawek2 łyżeczki
miodugarść listków
miętypół
cytrynywoda gazowana do uzupełnienia
Arbuza obieramy i oczyszczamy z pestek, a
truskawki pozbawiamy szypułek. Blendujemy na gładko z dodatkiem
miodu. Następnie dodajemy
miętę i jeszcze raz blendujemy, ale tym razem tylko chwilę, żeby
mięta uwolniła aromat, ale była nadal widoczna. Przelewamy do szklanek i dodajemy po dwa plasterki
cytryny. Uzupełniamy
wodą gazowaną.Podajemy mocno schłodzone, najlepiej z kostkami
lodu.Smacznego!