ßßß Cookit - przepis na Lemoniada arbuzowo - truskawkowa

Lemoniada arbuzowo - truskawkowa

nazwa

Wykonanie

Nareszcie przyszło lato. Czekałam z wielką niecierpliwością i nie mogę się nacieszyć słońcem i ciepłymi wieczorami.
A co pić przy 30sto stopniowym upale? A może by tak lemoniadę z arbuzem i truskawkami, z dodatkiem świeżej mięty?
Długo zastanawiałam się nad nazwą, bo określenie lemoniada jest raczej zarezerwowane dla napojów z przewagą soku cytrynowego. Jednak nie mogę powiedzieć, że jest to arbuzada, bo smakiem dominującym są truskawki. A truskawkada nie brzmi najlepiej ;)
Domowa lemoniada
Składniki na dwie szklanki
gruby plaster arbuza
około 200g truskawek
2 łyżeczki miodu
garść listków mięty
pół cytryny
woda gazowana do uzupełnienia
Arbuza obieramy i oczyszczamy z pestek, a truskawki pozbawiamy szypułek. Blendujemy na gładko z dodatkiem miodu. Następnie dodajemy miętę i jeszcze raz blendujemy, ale tym razem tylko chwilę, żeby mięta uwolniła aromat, ale była nadal widoczna. Przelewamy do szklanek i dodajemy po dwa plasterki cytryny. Uzupełniamy wodą gazowaną.
Podajemy mocno schłodzone, najlepiej z kostkami lodu.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2015/06/lemoniada-arbuzowo-truskawkowa.html