Wykonanie
Pierogi z
białym serem i
miętą na słodko to ulubione danie dla dzieci i nie tylko a także pyszny i prosty pomysł na obiad. Podane z rozpuszczonym
masłem i posypane
cukrem smakują wyśmienicie i mogą być kolejnym przebojem kulinarnym w menu obiadowych słodkości.
składniki na około 40 sztukciasto4 szklanki
mąki pszennej1
jajko1 szklanka gorącej
wody1 łyżka
olejuszczypta
soli4 łyżki
śmietany 18%farsz700 g
białego sera półtłustego1
żółtko3 łyżki
śmietany 18%4 łyżki
cukru16 g
cukru waniliowegokilka listków
miętydodatkowoszczypta
soli do gotowania pierogów1 łyżka
oleju do gotowania pierogówprzepisDo misy miksera z nożem do wyrabiania ciasta wsypujemy przesianą
mąkę, dodajemy szczyptę
soli,
jajko,
śmietanę,
olej i wlewamy gorącą
wodę. Wszystko miksujemy około 5 minut aż powstanie miękkie, delikatne i gładkie ciasto. Ciasto można zrobić ręcznie.Następnie ciasto przekładamy na posypaną
mąką stolnicę i chwilę zagniatamy, po czym odstawiamy na około 10 minut aż wystygnie.W tym czasie przygotowujemy farsz. Listki
mięty drobno siekamy.Do miski przeciskamy przez praskę
biały ser, dodajemy
cukier oraz
cukier waniliowy,
żółtko,
śmietanę oraz
miętę. Wszystkie składniki ze sobą łączymy.Ciasto na pierogi wałkujemy na cienki placek po czym szklanką wycinamy z niego krążki.Każdy krążek ciasta nadziewamy porcją farszu, formujemy pierogi i sklejamy ich brzegi.Pierogi gotujemy porcjami w osolonym wrzątku z dodatkiem
oleju, około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową.