Wykonanie
Ciężkie, intensywne brownie. Pięknie pachnące
bananami już podczas pieczenia! Dla osób z nietolerancjami pokarmowymi - bezglutenowe, bezlaktozowe, bez dodatku
cukru i nawet light - bez dodatku
masła czy
oleju. Bardzo smaczne :-). Powinniście je upiec nie tylko ze względu na 'zdrowszy' skład ciasta ale przede wszystkim - jeśli kochacie
gorzką czekoladę. Nazwa brownies 'death by chocolate' jest bardzo trafiona, tutaj smak
czekolady 'miażdży' ;-).Składniki:1 szklanka puree z
bananów (mniej więcej 2 średnie
banany)2 duże
jajka2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 łyżki
mleka kokosowego lub
wody kokosowej125 g posiekanej
gorzkiej czekolady (lub chocolate
chips), bez dodatku laktozy1 szklanka
kakao1/4 szklanki
miodu*1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej lub mikrofali.W malakserze lub blenderem zmiksować
banany na gładkie puree - powinniśmy otrzymać 1 szklankę
bananowego puree. Dodać wszystkie pozostałe składniki (poza
sodą) i dokładnie zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Na sam koniec wsypać
sodę i zmiksować.Płytką formę do brownies o wymiarach 28 x 18 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masą brownies, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 - 30 minut. Na patyczku włożonym w brownie nie może być śladów surowego ciasta, ale może być nadal lepki od
czekolady. Nie piec zbyt długo, by nie wysuszyć brownie.* Dodałam więcej, dla mnie było zbyt
gorzko czekoladowe, choć ja kocham
gorzką czekoladę ;-). Jeśli nie jesteś jej dużym fanem, użyj posiekanej
mlecznej czekolady (wtedy nie będzie bezmleczne).Smacznego :-).
Źródło przepisu - deliciousobsessions.com