ßßß Cookit - przepis na Bananowe brownie

Bananowe brownie

nazwa

Wykonanie

Ciężkie, intensywne brownie. Pięknie pachnące bananami już podczas pieczenia! Dla osób z nietolerancjami pokarmowymi - bezglutenowe, bezlaktozowe, bez dodatku cukru i nawet light - bez dodatku masła czy oleju. Bardzo smaczne :-). Powinniście je upiec nie tylko ze względu na 'zdrowszy' skład ciasta ale przede wszystkim - jeśli kochacie gorzką czekoladę. Nazwa brownies 'death by chocolate' jest bardzo trafiona, tutaj smak czekolady 'miażdży' ;-).
Składniki:
1 szklanka puree z bananów (mniej więcej 2 średnie banany)
2 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki mleka kokosowego lub wody kokosowej
125 g posiekanej gorzkiej czekolady (lub chocolate chips), bez dodatku laktozy
1 szklanka kakao
1/4 szklanki miodu*
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali.
W malakserze lub blenderem zmiksować banany na gładkie puree - powinniśmy otrzymać 1 szklankę bananowego puree. Dodać wszystkie pozostałe składniki (poza sodą) i dokładnie zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Na sam koniec wsypać sodę i zmiksować.
Płytką formę do brownies o wymiarach 28 x 18 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masą brownies, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 - 30 minut. Na patyczku włożonym w brownie nie może być śladów surowego ciasta, ale może być nadal lepki od czekolady. Nie piec zbyt długo, by nie wysuszyć brownie.
* Dodałam więcej, dla mnie było zbyt gorzko czekoladowe, choć ja kocham gorzką czekoladę ;-). Jeśli nie jesteś jej dużym fanem, użyj posiekanej mlecznej czekolady (wtedy nie będzie bezmleczne).
Smacznego :-).
Źródło przepisu - deliciousobsessions.com
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/bananowe-brownie