Wykonanie
Dobraaa, miało nie być posta, no bo...no bo, w
sumie nie wiem dlaczego, coś innego miałam w planach,ale w przeciągu dwóch tygodni poszło 3
razy w piekarnik, więc chyba muszę, chcę o nim wspomnieć.Brownie znam, jak każdy, wiadomo...ale ostatnio przyszło do mnie jakoś tak....niespodziewanie, dostałam kilka smacznych kąsków od kumpeli, pojadłam...i zapragnęłam swojego. Koleżanka Karina poczęstowała mnie nieco innym od tego jaki Wam dzisiaj pokażę...jej zostało trochę zmodyfikowane (wedle potrzeb), ale dzisiaj akurat pozostanę przy oryginalnym przepisie . No chyba, że chcecie wiedzieć jak można je zmienić, to przekażę informację.
Jadłam dwie wersje, także
mogę służyć....pomocą ?Ciasto jest wybitne! Szybkie, nie da się go zepsuć, nie da się nim nie zachwycić.Taaak, to piszę JA....ta, co ciast nie tykaŁA...no i umówmy się, najlepsze ciasto, deser....to bigos, pizza, zapiekankaaaaa, jednak ;pBrownie, brownie....no jest bardzo intensywne, ciężkie dosłownie i w przenośni, baaardzo Wam je polecam !!Przygotowanie: 15 minut + 30 min pieczenieSkładniki:1 szklanka puree
bananowego(2 średnie
banany, u mnie 3 mniejsze)2 duże
jajka - u mnie eco1 szklanka
kakao2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego125 g posiekanej
gorzkiej czekolady1/4 szklanki
miodu1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejWszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę najlepiej rozpuścić w kąpieli
wodnej lub mikrofali.Najpierw miksuję
banany, muszą być konsystencji puree (powinniście uzyskać szklankę).Do nich dodaję pozostałe składniki OPRÓCZ
sody oczyszczonej - ona na koniec. N ie zapominam o ziarenkach
wanilii i miksuję na jednolitą masę.Na koniec dodaję
sodę i raz jeszcze miksuję.Naczynie żaroodporne smaruję
masłem, wykładam papierem do pieczenia i wlewam masę. Wyrównuję.Wkładam na 175 st. na środkową półkę na 25-30 minut. U mnie równe 30 minut.*** Test suchego patyczka, powinien być suchy OCZYWISTE, ale mogą być na nim ślady
czekolady,nie może być jednak mokry od samego ciasta.Nie przeciągnijcie też go w piekarniku, nie będzie dobre....nie wiem, mnie się nie zdarzyło !:p*** Forma na brownie powinna być płytka, autorka przepisu podaje wymiary 28 x18 cm , moja była zbliżona do wskazanych.