Wykonanie
Brownie
bananowe jest miękkie, maziste i rozpływające się w ustach. Różni się od ciężkiego w konsystencji brownie
chałwowego, ale jest równie pyszne i
czekoladowe w smaku. Do jego przygotowania nie używa się
cukru, gdyż znajdujące się w wypieku dojrzałe
banany,
miód oraz
suszone daktyle, to mieszanka wystarczająco słodkich składników.
Brownie z poniższego przepisu nie zawiera też
masła, który zamieniłam na
olej rzepakowy (można użyć innego), a
mąka jest obecna w naprawdę niewielkiej ilości. Wszystko to sprawia, że brownie
bananowe nie jest mocno kaloryczne, a jeden kawałek zawiera około 160-170 kalorii.Mam nadzieję, że przekonałam Was powyżej wymienionymi zaletami do przygotowania tego brownie, a jeśli jeszcze się wahacie, obejrzyjcie zdjęcia tego smakołyku, a
potem zabierzcie się za pieczenie. Naprawdę warto! :)Do pieczenia użyłam formy o wymiarach 23x23cm .
Składniki:220g obranych
bananów (2 średnie
banany)125g
gorzkiej czekolady100g
suszonych daktyli + 1/3 szklanki wrzątku2
jajka3 łyżki (60g)
miodu3 łyżki (30ml)
oleju4 łyżki (40g)
mąki pszennej4 łyżki (32g)
kakao1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejWykonanie:-
czekoladę z
olejem przełożyć do miski, rozpuścić w kąpieli
wodnej, ostudzić-
suszone daktyle zalać wrzątkiem, odstawić do ostygnięcia-
banany lekko rozgnieść, dodać do nich zamoczone
daktyle (razem z
wodą), rozdrobnić blenderem na mus- do masy owocowej dodać
jajka, ostudzoną (ale ciągle płynną)
czekoladę oraz ekstrakt z
wanilii, składniki wymieszać
- do masy przesiać
kakao,
mąkę oraz
sodę oczyszczoną, ponownie wymieszać- dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, masę przełożyć do formy, wyrównać- piec w 170-180 stopniach przez 20-25 minut- brownie powinno być ścięte z wierzchu, a na włożonym w nie patyczku nie może być surowego ciasta (może być oblepiony
czekoladą), nie należy piec ciasta za długo- upieczone brownie ostudzić, kroić w kwadraty, można przechowywać w lodówce