ßßß Cookit - przepis na Brownie bananowe

Brownie bananowe

nazwa

Wykonanie

Brownie bananowe jest miękkie, maziste i rozpływające się w ustach. Różni się od ciężkiego w konsystencji brownie chałwowego, ale jest równie pyszne i czekoladowe w smaku. Do jego przygotowania nie używa się cukru, gdyż znajdujące się w wypieku dojrzałe banany, miód oraz suszone daktyle, to mieszanka wystarczająco słodkich składników.
Brownie z poniższego przepisu nie zawiera też masła, który zamieniłam na olej rzepakowy (można użyć innego), a mąka jest obecna w naprawdę niewielkiej ilości. Wszystko to sprawia, że brownie bananowe nie jest mocno kaloryczne, a jeden kawałek zawiera około 160-170 kalorii.
Mam nadzieję, że przekonałam Was powyżej wymienionymi zaletami do przygotowania tego brownie, a jeśli jeszcze się wahacie, obejrzyjcie zdjęcia tego smakołyku, a potem zabierzcie się za pieczenie. Naprawdę warto! :)
Do pieczenia użyłam formy o wymiarach 23x23cm .
Składniki:
220g obranych bananów (2 średnie banany)
125g gorzkiej czekolady
100g suszonych daktyli + 1/3 szklanki wrzątku
2 jajka
3 łyżki (60g) miodu
3 łyżki (30ml) oleju
4 łyżki (40g) mąki pszennej
4 łyżki (32g) kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
- czekoladę z olejem przełożyć do miski, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić
- suszone daktyle zalać wrzątkiem, odstawić do ostygnięcia
- banany lekko rozgnieść, dodać do nich zamoczone daktyle (razem z wodą), rozdrobnić blenderem na mus
- do masy owocowej dodać jajka, ostudzoną (ale ciągle płynną) czekoladę oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać
- do masy przesiać kakao, mąkę oraz sodę oczyszczoną, ponownie wymieszać
- dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, masę przełożyć do formy, wyrównać
- piec w 170-180 stopniach przez 20-25 minut
- brownie powinno być ścięte z wierzchu, a na włożonym w nie patyczku nie może być surowego ciasta (może być oblepiony czekoladą), nie należy piec ciasta za długo
- upieczone brownie ostudzić, kroić w kwadraty, można przechowywać w lodówce
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/11/brownie-bananowe.html