Wykonanie
Wyjątkowa krucha
tarta z lekkim nadzieniem z
ricotty i
czekolady, z delikatną cytrusowa nutą. Na wzór włoskiej (sycylijskiej) crostaty. Pyszne ciasto i delikatne nadzienie
serowe -
serek ricotta jest bardzo popularny i prawie wszędzie dostępny, nie zastępujmy go innym. Tylko
ricotta da nam tą wspaniałą piankową lekkość nadzienia, której nie znajdziemy w żadnym innym serniku. Bardzo polecam, skradła nasze
serca :-).Ciasto kruche:250 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia125 g
masła, zimnego1
jajko100 g
cukru pudruskórka otarta z 1
mandarynki (wcześniej wyparzonej)szczypta
soliWszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem
masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto uformuje kulę. Przełożyć do naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.750 g
serka ricotta1
jajko1
żółtko150 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanejskórka otarta z 1
mandarynki (wcześniej wyparzonej)40 g
czekolady mlecznej lub gorzkiej, startej na tarceDodatkowo:1
jajko roztrzepane z łyżką
mleka, do posmarowania kratki (niekoniecznie)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Serek ricotta umieścić na sitku wyłożonym gazą, obciążyć i odsączyć. Umieścić w misie miksera, dodać pozostałe składniki nadzienia (oprócz
czekolady) i zmiksować. Pod sam koniec wsypać startą na tarce
czekoladę i wymieszać lub krótko zmiksować.Formę do tarty o średnicy 23 cm wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części, jedna większa od drugiej (mniej więcej 60% i 40%). Większą część rozwałkować na wymiar formy, wyłożyć nim jej dno i boki, dociskając. Na ciasto wyłożyć nadzienie z
serkiem ricotta, wyrównać. Z pozostałego rozwałkowanego ciasta wyciąć paski i ułożyć w kratkę na tarcie, skleić z
ciastem wyłożonym na boki. Kratkę można posmarować roztrzepanym
jajkiem.Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut. Wyjąć, wystudzić (
tarta wyrośnie lecz podczas studzenia opadnie). Po wystudzeniu oprószyć
cukrem pudrem.Nie ma konieczności przechowywania w lodówce (tylko podczas upałów).Smacznego :-).