Wykonanie
Kruchutkie, maślane , pachnące
wanilią i
cytryną , niezwykle łatwe do przygotowania
ciasteczka,o rożnych kształtach i dowolnych smakach. Dzisiaj kwiatuszki.
Wystarczy zaopatrzyć się w proste urządzenie do wyciskania
ciasteczek ,a w ekspresowym tempie przygotujemy ich całe mnóstwo.Gotowe
ciasteczka można przełożyć do puszki i przechowywać przez kilka dni.
S kładniki:/ilość zależy od kształtu i grubości ciasta /1 kostka
masła /225 g /2
żółtka2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
skrobi kukurydzianej2/3 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
aromatu waniliowegoskórka cytrynowa/w-g uznania/szczypta
solipowidło śliwkowo-
czekoladowe do dekoracjiWykonanie:
-Miękkie
masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę.-Ucierając dodać
żółtka,
wanilię, świeżo stratą
skórkę cytrynową, szczyptę
soli, a na koniec
mąkę.-Wyrobić gładkie ciasto. Lekko schłodzić.-Schłodzone ciasto nakładać do szprycy i partiami wyciskać
ciasteczka o dowolnych kształtach bezpośrednio na blachę/bez smarowania jej/.-Piec w temperaturze 200 st.C o.10-12 min./w zależności od grubości ciasta. Zbyt długo przetrzymywane w piekarniku staja się twarde.-Upieczone
ciasteczka wystudzić na kratce kuchennej.-Przestudzone
ciasteczka można dowolnie dekorować
marmoladą,
czekoladą,
owocami kandyzowanymi,
orzechami ,
migdałami. Można je również posypać
cukrem pudrem.Tą samą metodą można upiec różne smaki
ciasteczek dodając do ciasta
mąkę migdałową,
kokosową,
ryżową,
kakao,
orzechy itp.
W podobny sposób można upiec
ciasteczka w/g przepisu z tej stronySkładniki: /na ok.60 szt./125 g
masła100 g
cukru1
jajo220 g
mąki pszennejszczypta
soliaromat waniliowyoraz w/g następujących składników:200 g
mąki ryżowej150 g
maki pszennej150 g
cukru140 g
masła1
jajo3 łyzki
mleka10 g
proszku do pieczeniaszczypta
solidowolny aromat