Wykonanie
Składniki na 18 sztuk2,5 szklanki
maki pszennej3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli50g
kawowej czekolady50g
białej czekolady100g rozpuszczonego
masła1 szklanka
mleka2
jajkaaromat waniliowy200g
truskawekcukier puderSposób przygotowania:
Masło rozpuścić w garnku, schłodzić.
Czekoladę pokroić w drobna kosteczkę.
Truskawki umyć, osuszyć, pokroić.
Mąkę przesiać, dodać
cukier,
proszek do pieczenia,
sól.
Mleko,
jajka,
masło,
aromat waniliowy dokładnie wymieszać.Suche i mokre składniki połączyć w jedną masę, dodać pokrojoną w kostkę
czekoladę i
truskawki.Ciasto nałożyć do foremki wyłożonej papilotkami.Piec w temperaturze 210 ° C ok. 25 minut.Gdy muffiny ostygną, posypać
cukrem pudrem.