Wykonanie
< Zupa tajska z
kurczakiem Tom Ka KaiZupa jarzynowa słodko-pikantna >Zupa kalafiorowa z
kalarepąPrzepis na duży garnek:2l
bulionu ( warzywny lub na
mięsie)Pół
kalafiora1 duża
kalarepka2 większe
marchewkiPół
selera2
pietruszki1 mniejszy
por3-4 większe
ziemniakiKoperek świeży2 łyżki
śmietany2 łyżki
kaszki manyPół kubka zacierek (kupione w sklepie)
Sól,
pieprzWykonanie:Do gotującego się
bulionu wrzucić pokrojone w kostkę wszystkie warzywa oprócz
kalafiora.Gotować na na średnim ogniu 20 minut, po czym dorzucić do całości
kalafiora, gotować aż
kalafior zmięknie ale nie rozgotuje się.Dodajemy 1 kubek zacierek oraz 2 łyżki
kaszki manny,mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż zacierki zmiękną. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Zabielamy zupę 2 łyżkami
śmietany , ale wcześniej ją hartujemy, czyli: do garnuszka wkładamy 2 łyżki
śmietany, dolewamy 2 chochelki gorącej zupy- mieszamy razem. Taką rozrobioną
śmietanę wlewamy do garnka, dzięki zahartowaniu
śmietany zupa nie zważy nam się i nie będziemy
mieli białych grudek na wierzchu.Na koniec dajemy świeżo posiekany pachnący
koperekSmacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Zupa tajska z
kurczakiem Tom Ka KaiZupa jarzynowa słodko-pikantna >