Wykonanie
Prawie zerowa zawartość tłuszczów i symboliczna zawartość
białka sprawiają, że kaloryczność
kalafiora jest znikoma - ok. 20kcal na 100g. Jeśli chodzi o witaminy w
kalafiorze, to na pierwszy
plan wybijają się: C, K, B6, B9. Niskokaloryczny, lekkostrawny, nie wywołujący alergii, z odrobiną składników odżywczych, jadalny w każdej postaci, a nade wszystko smaczny - brzmi jak jedzenie-marzenie. :)Polecam dziś zupkę a w głównej roli zaprezentuje się
kalafior .
Składniki:2-3 szt. kurzych skrzydełek
marchew,
pietruszka,
por,
selerkalafior (ilość zależy od was)3-4
ziemniakiziele angielskie,
liscie laurowesól.
pieprzśmietana do zupyświeży
koperekDo garnka z
wodą włożyłam skrzydełka,kawałek pokrojonego na kawałki
selera,
pora,
liście laurowe i
ziele angielskie.
Na
maśle podsmażyłam starte na tarce:
marchew i
pietruszkę.Warzywa dodałam do zupy.
Ziemniaki pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnka.
Kalafiora podzieliłam na małe części.
I dodałam do zupy.
Ugotowane
mięso ze skrzydełek pokroiłam na kawałki i wsypałam sporo świeżego
koperku.Do miski wlałam zupkę i przyprawiłam
śmietaną.
SMACZNEGO!Polecam równieżZUPA KREM Z
KALAFIORA Z
MLECZKIEM KOKOSOWYMINDYJSKA ZUPA KALAFIOROWA Z
IMBIREMPURE Z
KALAFIORA Z
IMBIREM