Wykonanie
Mała „I”, prawdopodobnie po swojej Chrzestnej, uważa, że dzień bez zupy to dzień stracony. Może to rzeczywiście jest rodzinne- mój dziadek kiedyś mawiał „Jedzcie zupę, bo bez zupy egzystencja jest do niczego” ;-) Co mi zostało? Gotuję te zupy, gotuję prawie codziennie. Staram się wykorzystywać sezonowe warzywa, dlatego w koperkowej kuchni powstała pyszna Zupa kalafiorowa z młodego
kalafiora, z
koperkiem oczywiście :-)
Składniki:1 nieduży
kalafior2
marchewki1
pietruszka5 średniej wielkości
ziemniakówNieduży kawałek
seleraNieduży kawałek
poraSkrzydełko z
kurczaka1
listek laurowy2 ziarenka
ziela angielskiegoSól i
pieprz do smaku1 łyżka klarowanego
masłaPęczek
koperkuGęsty
jogurt naturalnyWykonanie:
Kalafiora myjemy i wkładamy do zimnej, osolonej
wody na jakieś pół godziny.Do garnka wkładamy umyte skrzydełko z
kurczaka,
listek laurowy i
ziele angielskie. Zalewamy
wodą (ok. 1,5 litra) i zaczynamy gotować.
Marchewki,
pietruszkę i
selera obieramy, myjemy i ścieramy na grubej buraczanej tarce.
Pora po dokładnym umyciu kroimy na półplasterki. Tak przygotowane warzywa podsmażamy na
maśle przez ok. 5 minut. Następnie dorzucamy do garnka w którym gotuje się skrzydełko z
kurczaka.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Jak zupa zacznie się gotować, to dorzucamy
ziemniaki, całość mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut.
Kalafior wyjmujemy z
wody, dzielimy na różyczki i dorzucamy do zupy. Całość gotujemy przez ok. 20 minut- do momentu aż warzywa będą miękkie. Na samym końcu dodajemy umyty, osuszony i posiekany
koperek. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem i już po nalaniu do talerza zabielamy gęstym
jogurtem naturalnym.