ßßß Cookit - przepis na Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

nazwa

Wykonanie

Mała „I”, prawdopodobnie po swojej Chrzestnej, uważa, że dzień bez zupy to dzień stracony. Może to rzeczywiście jest rodzinne- mój dziadek kiedyś mawiał „Jedzcie zupę, bo bez zupy egzystencja jest do niczego” ;-) Co mi zostało? Gotuję te zupy, gotuję prawie codziennie. Staram się wykorzystywać sezonowe warzywa, dlatego w koperkowej kuchni powstała pyszna Zupa kalafiorowa z młodego kalafiora, z koperkiem oczywiście :-)
Składniki:
1 nieduży kalafior
2 marchewki
1 pietruszka
5 średniej wielkości ziemniaków
Nieduży kawałek selera
Nieduży kawałek pora
Skrzydełko z kurczaka
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka klarowanego masła
Pęczek koperku
Gęsty jogurt naturalny
Wykonanie:
Kalafiora myjemy i wkładamy do zimnej, osolonej wody na jakieś pół godziny.
Do garnka wkładamy umyte skrzydełko z kurczaka, listek laurowy i ziele angielskie. Zalewamy wodą (ok. 1,5 litra) i zaczynamy gotować.
Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i ścieramy na grubej buraczanej tarce. Pora po dokładnym umyciu kroimy na półplasterki. Tak przygotowane warzywa podsmażamy na maśle przez ok. 5 minut. Następnie dorzucamy do garnka w którym gotuje się skrzydełko z kurczaka.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Jak zupa zacznie się gotować, to dorzucamy ziemniaki, całość mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut.
Kalafior wyjmujemy z wody, dzielimy na różyczki i dorzucamy do zupy. Całość gotujemy przez ok. 20 minut- do momentu aż warzywa będą miękkie. Na samym końcu dodajemy umyty, osuszony i posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i już po nalaniu do talerza zabielamy gęstym jogurtem naturalnym.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2013/06/zupa-kalafiorowa.html