ßßß Cookit - przepis na Tort urodzinowy Pociąg

Tort urodzinowy Pociąg

nazwa

Wykonanie

< Kawa waniliowo-rumowa
Koreczki do czerwonego wina >
Tort urodzinowy Pociąg
Pociąg składa się z czterech elementów.
Jest bardzo długi, położony był na drewnianej desce obłożonej aluminiową folią oraz na wierzchu przezroczystą folią spożywczą.
Do przygotowania takiego długiego tortu należy upiec 4 blaszki kolorowych biszkoptów w szerokiej formie do keksu o wymiarach: 10cmx25cm.
Upiekłam każdy biszkopt innego koloru: zielony, niebieski, różowy- dodając barwników spożywczych do zabarwienia masy, oraz kakaowy dodając gorzkie kakao.
Masę do przełożenia zrobiłam ze śmietany usztywnionej śmietan fixem oraz pokrojonych w kostkę brzoskwiń z puszki.
Sok z brzoskwiń z domieszką wody oraz soku z połowy cytryny użyłam do nasączenia biszkoptów.
Do obleczenia wagonów kupiłam masę plastyczną do tortów w różnych kolorach:
– kolor zielony 500 gr
– kolor zółty 250 gr
– kolor pomarańczowy 250 gr
– kolor czarny ok.300 gr
– kolor jasno różowy na okna- miałam z poprzedniego tortu.
Biszkopty upiekłam dzień wcześniej.
Obleczenie tortu rozwałkowaną masą plastyczną ( ok.1.5 mm grubości nie więcej) zajmuje sporo czasu, kilka godzin.Dość pracochłonne zajęcie.
Koszt całkowity tortu w produktach to 130 zł( w tym masy plastyczne kosztowały 70 zł.)
WYKONANIE:
Biszkopt:
( przepis na 1 biszkopt)
5 jaj
1.5 szkl. cukru
1.5 szkl mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić mikserem z cukrem na gęstą białą masę.Dodać barwnik koloru ( do biszkopta kakaowego dodać 2 łyżki gorzkiego kakao) Dodać mąkę z proszkiem. Wymieszać na jednolitą masę.
Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę.
Piec na dolnej półce piekarnika na funkcji góra-dól, 1 godzinę, w temp. 160 C.
Po upieczeniu uchylić piekarnik i potrzymać ciasto 5 min, dopiero wyjąć na zewnątrz.
Masa śmietanowa do przełożenia biszkoptów.
1 litr śmietany do ubijania 36-38%
3 małe śmietan fixy
1 puszka brzoskwiń
3 łyżki cukru pudru
1 olejek waniliowy
Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem, śmietan fixem oraz olejkiem waniliowym na sztywna masę. Dodać pokorojone w malutką kosteczkę brzoskwinie, odsączone z soku. Sok zostawić do nasączenia biszkoptów.
Wymieszać całość.
Śmietan Fix usztywnia nam śmietanę, ten sam efekt otrzymamy jeśli dodamy trochę rozpuszczonej żelatyny.
Masa maślanakakaowa do obłożenia wierzchu oraz boków tortu
(zabezpiecza masę plastyczną przed rozpuszczaniem, gdyż biszkopty są nasączane syropem)
1 kostka prawdziwego masła
2 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki cukru pudru
Masło o temperaturze pokojowej-miękkie, ubić mikserem razem z kakao oraz cukrem pudrem na gładką masę.
Syrop brzoskwiniowy do nasączenia biszkoptów:
Sok z puszki brzoskwiń
Pół szklanki przegotowanej wody
½ soku ze świeżej cytryny
Biszkopty nasączamy pędzelkiem cukierniczym .
ETAPY PRACY:
Pieczemy 4 sztuki kolorowych biszkoptów w szerokiej formie do keksa 10×25 cm
Ścinamy górę biszkoptów oraz boki w celu wyrównania, każdy tak samo.
Z odciętej góry biszkoptów wycinamy kółka o średnicy 6 cm ( za pomocą metalowego krążka do wycinania ciasta) potrzeba 8 szt krążków. Do każdego wagonu po 2 zlepione ze sobą kółka, które zlepiamy za pomocą dżemu.
Przecinamy biszkopt na 2 części.
Mieszamy kolory biszkoptów (np. zielona góra-kakaowy dół , różowa góra-niebieski dół )
Przekładamy biszkopt masą śmietanową- dość wysoko, zakrywając wszystkie puste miejsca w środku oraz po bokach.
Przełożone wszystkie biszkopty smarujemy cienko masą maślana : góra oraz boki, używając specjalnej packi do kremów, aby było równo.
Kółka przycinamy nieco od góry i przystawiamy na dół wagonu w dwóch miejscach.
Końcowy etap to rozwałkowanie na bardzo cieniutko mas plastycznych i nałożenie na torty.
PS. Niestety nie ma zdjęcia jak wygląda tort po przekrojeniu, gdyż był to tort zrobiony do przedszkola, żaden kawałek nie wrócił do domu, smakowało małym gościom i ich opiekunom
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Kawa waniliowo-rumowa
Koreczki do czerwonego wina >
Źródło:http://panikucharka.pl/slodkosci-2/tort-urodzinowy-pociag