Wykonanie
<
Kawa waniliowo-rumowaKoreczki do
czerwonego wina >Tort urodzinowy Pociąg
Pociąg składa się z czterech elementów.Jest bardzo długi, położony był na drewnianej desce obłożonej aluminiową folią oraz na wierzchu przezroczystą folią spożywczą.Do przygotowania takiego długiego
tortu należy upiec 4 blaszki kolorowych
biszkoptów w szerokiej formie do keksu o wymiarach: 10cmx25cm.Upiekłam każdy
biszkopt innego koloru: zielony, niebieski, różowy- dodając
barwników spożywczych do zabarwienia masy, oraz
kakaowy dodając gorzkie
kakao.Masę do przełożenia zrobiłam ze
śmietany usztywnionej
śmietan fixem oraz pokrojonych w kostkę
brzoskwiń z puszki.
Sok z brzoskwiń z domieszką
wody oraz soku z połowy
cytryny użyłam do nasączenia
biszkoptów.Do obleczenia wagonów kupiłam masę plastyczną do
tortów w różnych kolorach:– kolor zielony 500 gr– kolor
zółty 250 gr– kolor
pomarańczowy 250 gr– kolor czarny ok.300 gr– kolor jasno różowy na okna- miałam z poprzedniego
tortu.
Biszkopty upiekłam dzień wcześniej.Obleczenie
tortu rozwałkowaną masą plastyczną ( ok.1.5 mm grubości nie więcej) zajmuje sporo czasu, kilka godzin.Dość pracochłonne zajęcie.Koszt całkowity
tortu w produktach to 130 zł( w tym masy plastyczne kosztowały 70 zł.)
WYKONANIE:
Biszkopt:( przepis na 1
biszkopt)5 jaj1.5 szkl.
cukru1.5 szkl
mąki1.5 łyżeczki
proszku do pieczeniaJajka ubić mikserem z
cukrem na gęstą białą masę.Dodać barwnik koloru ( do
biszkopta kakaowego dodać 2 łyżki gorzkiego
kakao) Dodać
mąkę z proszkiem. Wymieszać na jednolitą masę.Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę.Piec na dolnej półce piekarnika na funkcji góra-dól, 1 godzinę, w temp. 160 C.Po upieczeniu uchylić piekarnik i potrzymać ciasto 5 min, dopiero wyjąć na zewnątrz.
Masa śmietanowa do przełożenia
biszkoptów.1 litr
śmietany do ubijania 36-38%3 małe
śmietan fixy1 puszka
brzoskwiń3 łyżki
cukru pudru1
olejek waniliowyZimną
śmietanę ubić z
cukrem pudrem,
śmietan fixem oraz
olejkiem waniliowym na sztywna masę. Dodać pokorojone w malutką kosteczkę
brzoskwinie, odsączone z soku. Sok zostawić do nasączenia
biszkoptów.Wymieszać całość.
Śmietan Fix usztywnia nam
śmietanę, ten sam efekt otrzymamy jeśli dodamy trochę rozpuszczonej
żelatyny.
Masa
maślana –
kakaowa do obłożenia wierzchu oraz
boków tortu(zabezpiecza masę plastyczną przed rozpuszczaniem, gdyż
biszkopty są nasączane
syropem)1 kostka prawdziwego
masła2 łyżki gorzkiego
kakao3 łyżki
cukru pudruMasło o temperaturze pokojowej-miękkie, ubić mikserem razem z
kakao oraz
cukrem pudrem na gładką masę.
Syrop brzoskwiniowy do nasączenia
biszkoptów:Sok z puszki
brzoskwińPół szklanki przegotowanej
wody½ soku ze świeżej
cytrynyBiszkopty nasączamy pędzelkiem cukierniczym .
ETAPY PRACY:Pieczemy 4 sztuki kolorowych
biszkoptów w szerokiej formie do keksa 10×25 cmŚcinamy górę
biszkoptów oraz boki w celu wyrównania, każdy tak samo.Z odciętej góry
biszkoptów wycinamy kółka o średnicy 6 cm ( za pomocą metalowego krążka do wycinania ciasta) potrzeba 8 szt krążków. Do każdego wagonu po 2 zlepione ze sobą kółka, które zlepiamy za pomocą
dżemu.Przecinamy
biszkopt na 2 części.Mieszamy kolory
biszkoptów (np. zielona góra-
kakaowy dół , różowa góra-niebieski dół )Przekładamy
biszkopt masą
śmietanową- dość wysoko, zakrywając wszystkie puste miejsca w środku oraz po bokach.Przełożone wszystkie
biszkopty smarujemy cienko masą
maślana : góra oraz boki, używając specjalnej packi do kremów, aby było równo.Kółka przycinamy nieco od góry i przystawiamy na dół wagonu w dwóch miejscach.Końcowy etap to rozwałkowanie na bardzo cieniutko mas plastycznych i nałożenie na
torty.
PS. Niestety nie ma zdjęcia jak wygląda tort po przekrojeniu, gdyż był to tort zrobiony do przedszkola, żaden kawałek nie wrócił do domu, smakowało małym gościom i ich opiekunomAbout Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka ><
Kawa waniliowo-rumowaKoreczki do
czerwonego wina >