Wykonanie
« Powrót  Babki kruche z kremem
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1,25 szklanek
masło 100 gramów
cukier puder 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
żółtko 4 sztuk
śmietana 1 szklanekskórka otarta z
cytryny 0,25 łyżek deserowych
mąka 0,5 łyżek stołowych
cukier 3 łyżek stołowych
wanilia 0,5 sztukWykonanie:
Mąkę przesiać i nożem posiekać dokładnie z
masłem, dodać skórkę z otartej
cytryny, wyciśnięty sok lub
spirytus, łyżeczkę
cukru pudru i 1
żółtko. Zarobić ciasto nożem, zagnieść szybko ręką, owinąć w folię aluminiową, włożyć do lodówki na 1 godzinę. Przygotować maleńkie foremki do babek, wysmarować je stopionym
masłem za pomocą pędzelka. O,5 łyżki
mąki wymieszać z
żółtkami,
śmietanką,
cukrem i utłuczoną
wanilią i podgrzewać na małym ogniu ubijając trzepaczką do zgęstnienia. Nie doprowadzić do wrzenia. Gdy masa zgęstnieje, wystudzić. Placek cienko rozwałkować. Foremki ustawić na stolnicy jedną obok drugiej kilkoma
rzędami, przykryć rozwałkowanym
ciastem i wciskać do foremek w ten sposób, aby okleiło ścianki, lekko przewałkować. Ciasto powinno się odcisnąć na obwodzie foremek. Z pozostałego ciasta rozwałkować cienki placek i wykrajać kółka o średnicy foremek. Napełnić babki, przygotowaną, ostudzoną masą
śmietankową przykryć foremkę przygotowanym kółkiem ( chodź niekoniecznie należy przykrywać, można od razu na ciasto kłaść masę z
bitej śmietany) Babki ustawić na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 200 stopni C. Upiec, , rumieniąc na jasnozłoty kolor. Najsmaczniejsze są lekko ciepłe.Uwagi:Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: