Wykonanie
Pyszne ciasto , łatwe w przygotowaniu. Ono musi się udać :) Polecam wszystkim czytelnikom. Przepis pożyczyłam od Danusi , która prowadzi bloga " mojewypiekiinietylko" . Dziękuję Ci Danusiu za pyszne ciasto. Nie mogłam nigdzie dostać
moreli i użyłam
brzoskwinie. Ciasto przepyszne i nie bardzo słodkie . :)
Składniki:500 g krupczatki125 g
cukru pudru250 g zimnego
masła2
żółtka1 łyżka
śmietany 18 %2 łyżki lodowatej
wody1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPonadto:3 duże
brzoskwinie3 budynie
waniliowe bez
cukru4 łyżki
cukru900 ml
mlekaSposób przygotowania:Ciasto kruche:
Mąkę ,
cukier puder i
proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać.Zimne
masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę.Następnie dodać
żółtka,
śmietanę i lodowatą
wodę.Wyrobić w miarę szybko ciasto , podzielić je na dwie równe części i wstawić do zamrażalnika na 1 - 2 godziny.Masa budyniowa:Ugotować 3 budynie
waniliowe na 900 ml
mleka z dodatkiem 4 łyżek
cukru.Kruche ciasto z
brzoskwinią:Jedną część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce na całej powierzchni blaszki.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiec sam spód ok. 20 minut ( wyjąć wtedy , kiedy ciasto się zarumieni )Ugotowany
budyń wylewamy na podpieczony spód i układamy na nim umyte i pokrojone na mniejsze cząstki
brzoskwinie , po czym na samą górę ścieramy resztę ciasta kruchego .Ponownie wstawiamy do piekarnika na następne 40 minut. Wierzch ciasta musi nabrac pięknego złocistego koloru .Smacznego