ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem

Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem

nazwa

Wykonanie

Pyszne ciasto , łatwe w przygotowaniu. Ono musi się udać :) Polecam wszystkim czytelnikom. Przepis pożyczyłam od Danusi , która prowadzi bloga " mojewypiekiinietylko" . Dziękuję Ci Danusiu za pyszne ciasto. Nie mogłam nigdzie dostać moreli i użyłam brzoskwinie. Ciasto przepyszne i nie bardzo słodkie . :)
Składniki:
500 g krupczatki
125 g cukru pudru
250 g zimnego masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18 %
2 łyżki lodowatej wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
3 duże brzoskwinie
3 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru
900 ml mleka
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Mąkę , cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać.
Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę.
Następnie dodać żółtka, śmietanę i lodowatą wodę.
Wyrobić w miarę szybko ciasto , podzielić je na dwie równe części i wstawić do zamrażalnika na 1 - 2 godziny.
Masa budyniowa:
Ugotować 3 budynie waniliowe na 900 ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru.
Kruche ciasto z brzoskwinią:
Jedną część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce na całej powierzchni blaszki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiec sam spód ok. 20 minut ( wyjąć wtedy , kiedy ciasto się zarumieni )
Ugotowany budyń wylewamy na podpieczony spód i układamy na nim umyte i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie , po czym na samą górę ścieramy resztę ciasta kruchego .
Ponownie wstawiamy do piekarnika na następne 40 minut. Wierzch ciasta musi nabrac pięknego złocistego koloru .
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/09/kruche-ciasto-z-brzoskwinia-i-budyniem.html