Wykonanie
Lekki tort na bazie
śmietany z
owocamii
białą czekoladą ,bardzo szybki i łatwy do wykonaniaPolecam ...
Składniki na
biszkopt :-5
jajek (dużych)-15 dkg
cukru-20 dkg
mąki tortowej(w tym dwie łyżki ziemniaczanej)-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-1 litr
śmietany tortowej 36%-4
śmietan -fix-2
cukry waniliowe-4 łyżki
cukru pudru-1
biała czekolada-
brzoskwinie z puszki-
winogronaNakropienie :-200 ml
wody-50 ml
spirytusu (lub
wódki )-3 łyżki
cukru- sok z 1/2
cytrynyBiałka ubijamy na sztywno,stopniowo dodajemy
cukier ,dalej ubijając do wyczerpania
cukru ,następnie dodać
żółtka .Na sam koniec dodajemy przesianą
mąkę ,wymieszaną z
proszkiem do pieczenia(całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki).Piec w temperaturze 180 stopni
Wykonanie :1.Każdy krążek
biszkopta nasączyć2.
Śmietanę ubić pod koniec ubijania ,dodać
śmietan -fix ,
cukier puder i dobrze połączyć,( rozdzielić tak aby można było , posmarować wierzch i boki )3.
Białą czekoladę zetrzeć na grubych oczkach4.
Brzoskwinie pokroić w drobną kosteczkę ,
winogrona pokroić na półNa nasączone krążki nakładać
śmietanę,Równomiernie rozsmarować ,całe krążki posypać startą
białą czekoladą, i drobno pokrojonymi
brzoskwiniami .Posmarować wierzch i boki
śmietaną ,udekorować
owocami i startą
białą czekoladą .Smacznego !!!!