Wykonanie
Przepis na to ciasto nie jest zbyt wyszukany, ale kierowałam się tym by było proste i takie do zrobienia przez osoby nie mające dużej wprawy w pieczeniu. Ciasto powinno im się udać.Powodzenia :)
Składniki :30 dag
mąki krupczatki25 dag
masła- koniecznie !20 dag
cukru pudru3 łyżki
mleka lub
śmietany2-4 łyżki
kakao5 dużych jaj1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na nadzienie
kokosowe :18 dag
kokosu18 dag
cukru pudru1 łyżka
mąki ziemniaczanej5 łyżek słodkiej
śmietanysok z małej
cytrynyPrzygotowanie :
Masło utrzeć z
cukrem dodając po jednym
żółtkuZmieszać
mąkę, proszek i
kakao, dodać do masy
cukrowo -
maślano-jajecznejDokładnie wszystko połączyć dodając słodką
śmietanąUbić
białka na pianę i dodać do masy- dokładnie wymieszaćSkładniki nadzienia wymieszaćDo wysmarowanej foremki przekładamy połowę ciasta i rozsmarowujemy, na nie wykładamy nadzienie z
kokosem-rozsmarowujemyPozostałą część ciasta wykładamy na wierzch i również dokładnie rozsmarowujemyPiekłam 40 min. w temp.180*C (góra -dół)Po wystudzeniu polałam polewą
kakaową.
przepis znalazłam w książce "Przepisy kulinarne mojej babci, mojej mamy i moje"Moje uwagi: wiórek
kokosowych miałam tylko połowę porcji jaką podałam w przepisie i dlatego jego warstwa nie jest zbytnio gruba. Powinna być efektowniejsza. Dlatego przed przystąpieniem do pieczenia sprawdźmy czy mamy wszystkie składniki w odpowiednich ilościach.polewa :6 łyżek
cukru2 łyżki
masła3 łyżki
kakao4 czubate łyżki
wodySkładniki umieszczone w rondelku gotować na małym ogniu często mieszając do rozpuszczenia i zgęstnienia.ciasto piekłam w foremce 24 x 28 cm